Školski projekt o najmanjem gušteru u Hrvatskoj prezentiran na Balkanskom herpetološkom simpoziju

IMG_5027U sklopu Hrvatskog biološkog kongresa u Poreču održan je Balkanski herpetološki simpozij gdje su učenici Katoličke gimnazije predstavili projekt „Kako sačuvati najmanjeg guštera u Hrvatskoj“, a koji su izradili u suradnji s Parkom prirode Papuk te Hrvatskim herpetološkim društvom – HYLA. Škola je pozvana da svoj rad izloži pred poznatim hrvatskim znanstvenicima, ali i onima iz okolice.

Školu je najprije predstavio Danijel Barišić, učenik 3.b razreda, a projekt sada već iskusni Mario Janković. Moderator cijeloga programa, poznati herpetolog dr. sc. Dušan Jelić, u predstavljanju predavača pohvalio je rad i nastup naših učenika te dodao kako ima budućnosti za hrvatski obrazovni sustav kada ovakve projekte izrađuju i na ovaj način prezentiraju srednjoškolci. Napomenimo da su uz spomenuta imena u pripremi izlaganja sudjelovale i Marta Paponja i Teodora Sakoman.

U sklopu Hrvatskog biološkog kongresa održano je preko 50 raznih izlaganja iz 15-ak različitih zemalja. Učenici sIMG_5021u također imali priliku vidjeti izložene znanstvene postere istraživačkih radova iz Hrvatske i okolice, te načine na koji se izlažu i o njima debatira. Imali su priliku kratko poslušati i plenarno predavanje prof. Igora Stagljara koji je zajedno s prof. dr. sc Ivanom Đikićem sa Sveučilišta u Frankfurtu zajedničkim radom otkrio liječenje nekoliko ljudskih tumora.

Katolička gimnazija u suradnji s Parkom prirode Papuk te podrškom Požeško-slavonske županije nastavlja na promociji i zaštiti prirodnih ljepota požeškog kraja.

 

IMG_4991 IMG_5019 IMG_4995