AKADEMIJA DOBRODOŠLICE APOSTOLSKOM NUNCIJU UČENIKA KATOLIČKE GIMNAZIJE U POŽEGI

U predvečerje svetkovine Sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške Katedrale i Katoličke gimnazije u Požegi, učenici i profesori Katoličke gimnazije u Požegi  zajedno s drugim mladima priredili su, 14. listopada u Dvorani Sv. Terezije svečanu akademiju dobrodošlice apostolskom Nunciju u Republici Hrvatskoj mons. Giorgiu Lingui.

Program, kojim je moderirao Miroslav Paulić, započeo je pjesmom „Vivat ergo“ u izvedbi Katedralnog komornog zbora te molitvom na latinskom jeziku, nakon čega su flautistice Jana Mustapić i Rebeka Labud te pijanist Mihael Ferčec izveli „Trisonatu u C-duru“ Georga Philippa Tellemana. Potom je ravnatelj Katoličke gimnazije u Požegi, Ivica bedeničić uputio riječi pozdrava i doborodšlice apostolskom Nunciju i drugim uzvanicima. Kazao je među ostalim kako su ga duboko dirnule dvije Nuncijeve geste: „Jedna, prilikom preuzimanja službe – kada ste otišli pomoliti se na grob bl. Alojzija Stepinca i druga, izjava povodom izložbe „Papa Franjo u Izraelu“ gdje citirate msgr. Maura Piacenzu govoreći kako „postoji intimna simbioza između religije, duhovnosti, kulture i umjetnosti“. Na tragu te misli, podsjetio je da smo se »brigom, marom i vizijom biskupa Antuna Škvorčevića upustili u avanturu odgoja i obrazovanja u katoličkom duhu na prostorima Požeške biskupije. I upravo na tim težištima koje ste tako lijepo simbolički i riječju naglasili (religija, duhovnost, kultura i umjetnost) pokušavamo graditi put i ove male katoličke zajednice, požeške Katoličke gimnazije. Usidreni u vrijednost Stepinčeve žrtve i nepokolebljive odanosti narodu, Crkvi i Papi odgajamo za otvorenost prema svijetu i kritičku zauzetost za vlastiti spas ili kako vi kažete „vlastitu svetost“. Govoreći o ekumenskim i međureligijskim nastojanjima Požeške gimnazije, njezin ravnatelj je istaknuo: „Razumijevanje crkvenosti i njeno prihvaćanje vivendo, a ne samo dicendo, pokazujemo u otvorenoj suradnji ponajprije međusobnoj, a zatim proširujući je na suradnju s  pravoslavnom i islamskom gimnazijom u Zagrebu kao i na suradnju s drugim katoličkim školama u okruženju. Njegujući brižan i trajan odnos, dobro smo prihvaćeni i prepoznati i u najbližem okruženju Požeško-slavonske županije i Požeške biskupije.“ Osobito je pak naglasio brigu biskupa Antuna za požešku Katoličku gimnaziju: „U stalnoj i otvorenoj suradnji s našim biskupom stavljamo na raspolaganje našim učenicima sve blago naših biskupijskih ustanova: ovu lijepu Dvoranu sv. Terezije Avilske, Dijecezanski muzej, Riznicu požeške Katedrale, Biskupijsku knjižnicu, Kolegij Požeške biskupije, Dom sv. Augustina u Velikoj, a na kraju njihova gimnazijskog puta i Maturalno hodočašće u Rim kojim želimo zaokružiti i potvrditi svoj put, nastojanja i identitet.“ Ravnatelj je na koncu zahvalio apostolskom Nunciju što je svojim dolaskom i pažnjom koju im je poklonio,  pomogao djelatnicima i učenicima da se osjete važnima i priznatima, te mu je poželio da ga u njegovoj odgovornoj pastirskoj službi prati Božji blagoslov.

Uslijedila je izvedba uglazbljenog gesla gimnazije „Duc in altum“ te Recital dobrodošlice požeških gimnazijalaca koji je za ovu prigodu napisala Marijana Ćorluka. Komorni zbor je potom u pratnji tamburaškog kvinteta Glazbene škole Požega, u sastavu: Nikola Vilus, prim; Patrik Karačić, brač 1; David Ralašić, brač 2; Marin Jurić, bugarija i Mihael Mandić, berda) odsvirao skladbu „Ne dirajte mi ravnicu“, a gimnazijalka Hana Boban izrekla Molitvu sv. Terezije Avilske.

Program je zaključen pjevanjem riječi sv. Terezije Avilske –„Samo je Bog dostatan – Solo Dios basta“ gesla što su ga vjernici Požeške biskupije pjevali tijekom 2015. godine kada je o 500. godišnjici Svetičina rođenja proglašena Godina sv. Terezije Avilske u Požeškoj biskupiji.

Izvor: Požeška biskupija