Uskrs / Vazam / Pasha / Resurrectio / Easter /Ostern / Velika noč

Ne mogu se nadiviti toj dubokoj ljepoti hrvatskog jezika koji u mnogočemu, a posebno u vjerničkoj terminologiji, pokazuje stoljetnu sraslost nazivlja i njegova sadržaja. Probire, sažima, kroatizira postojeće, a onda narodskom mudrošću, genijem ili nadahnućem pretvara ili kreativno stvara samorazumljive, a ipak do kraja neizrečene tajne koje tjeraju na razmišljanje, istraživanje, nadopunu. Traže mene, moj odnos, moju predanost, a nagrađuju molitvenom mističnošću i blagoslovom otajstvenog.

Doista se imamo čime pohvaliti, a jezikom i stati uz bok mnogostruko većih nacija i ne bi trebalo odustati od te jedinstvene, vrlo značajne karakteristike identiteta (id + ens / ono što jest, bit) hrvatstva koje nam je Božjom providnošću i ljudskim marom povijest darovala i ostavila na čuvanje.

No, vratimo se naslovu, temi, poticaju ovoga kratkog promišljaja!

Rasti, razvijati se, prolaz, ponovno podizanje, mitološka bića… Koliko je i iz samih nabrojenih pojmova vidljiva ta radost otkrivenih perspektiva našem izmučenom zemaljskom hodu. Kolika li magična otajstvenost, neizgovoriva i neshvatljiva,  pružena našoj vremenitosti i ograničenosti!

Želim i molim da nam u otajstvu Uskrsa, prebogatim narodskim običajima i veličanstvenim liturgijskim obredima, ne promakne onaj koji se učiteljskom domišljatošću i očinskom brižnošću na koljenima približio našoj ljudskosti i pokazao se kao Put, Istina i Život.

Rastimo i razvijajmo se do Njegove mjere, pronađimo prolaz k Njemu, uvijek se iznova podižimo na ideju po kojoj smo stvoreni i uživajmo u prirodi (tom i u mitologiji prepoznatom Božjem daru!) koja nam kroz kratkotrajne treptaje ljepote daje naslutiti ljepotu Uskrsloga koji nas široko raskriljenih ruku zove, vodi i dočekuje vječnim zagrljajem milosrdnog i dobrog oca!