MentalCheck – žene u znanosti

Učenice Katoličke gimnazije s pravom javnosti Jurja Mautner i Ignacija Rotim s mentoricom  školskom psihologinjom Nikolinom Bodolović provode lokalni projekt MentalCheck u sklopu projekta „Girls own STEM“ udruge Bioteka iz Zagreba. Djevojke su se prijavile na poticaj profesorice Sanje Prše i profesorice Katarine Soldo Obućina i bile odabrane sudjelovati u projektu namijenjenom djevojkama širom Hrvatske kako bi upoznale različita STEM područja te lakše odabrale svoj budući fakultet ili STEM karijeru.

Radom na projektu djevojke trebaju razviti vlastite lokalne projekte kojima će riješiti jedan okolišni, društveni ili ekonomski problem u svojoj lokalnoj sredini, koristeći STEM metode i pristup. Djevojke su pohađale višednevno osposobljavanje za rad na projektu u okviru “Girls own STEM“ zimskog kampa u Zagrebu od 29.1. do 1.2. 2023. te će dobiti pomoć i mentorstvo te potrebne financije za provedbu svojih projekata.

Njihov lokalni projekt MentalCheck je osmišljen u kontekstu recentnih istraživanja koja govore o sve većoj zastupljenosti mentalnozdravstvenih poteškoća i lošijem mentalnom zdravlju mladih. Srednjoškolska populacija vrlo je vulnerabilna skupina u pogledu mentalnog zdravlja, te prema podacima svaka peta mlada osoba ima psihičkih teškoća ili smetnji u svakodnevnom funkcioniranju. Stručnjaci za mentalno zdravlje u našoj sredini uočavaju isti problem, a i sami mladi često vrlo otvoreno govore o svojim poteškoćama.

Osnovni cilj projekta MentalCheck je pomoću STEM rješenja doprinijeti rješavanju opisanog problema kroz digitalizaciju upitnika za probir mentalnog rizika kako bi se olakšala, ubrzala i proširila njegova provedba stručnjacima mentalnog zdravlja u osnovnim i srednjim školama Požeško – slavonske županije te  požeškom Zavodu za javno zdravstvo. Primjenom digitalne forme školski psiholozi i školski liječnici moći će i znatno brže i lakše obuhvatiti ciljanu populaciju učenika i utvrditi njihov mentalni status. Primjenom digitalne forme proširit će se područje primjene. Češća i sustavna primjena digitalne forme tijekom školske godine doprinijet će skrbi o mentalnom zdravlju učenika jer bi se psihičke smetnje mogle identificirati što ranije. Digitalna forma upitnika doprinijet će smanjenoj potrošnji papira i tonera te povećati održivost projekta i doprinijeti ekološkoj ideji. Kroz projekt će se istaknuti važnost vlastite skrbi o mentalnom zdravlju učenika kroz sustavne aktivnosti u tom aspektu zdravlja, te destigmatizirati psihičke smetnji i traženje pomoći kod stručnjaka za mentalno zdravlje.

Podršku u razvoju i  implementaciji digitalnog rješenja pružit će školska liječnica dr. med. Ivana Markota Feigl i David Zombori, klinički psiholog Zavoda za javno zdravstvo Požega. U tu svrhu 28.4. održan je zajednički sastanak voditeljice projekta učenice Jurje Mautner, asistentice na projektu Ignacije Rotim i njihove mentorice školske psihologinje Nikoline Bodolović sa školskom liječnicom dr. med. Ivanom Markota Feigl u prostorima Zavoda za javno zdravstvo Požega na kojem su razmijenjene ideje o primjerenom digitalnom rješenju.

Kroz projekt su planirane aktivnosti:  radionice o mentalnom zdravlju Brinem o sebi, primjena razvijene digitalne aplikacije i povratne informacije učenicima i roditeljima, ispitivanje mišljenja učenika o potrebi školskog dnevnog boravka za kvalitetnije slobodno vrijeme učenika, u skladu s tim opremanje školskog dnevnog boravka za poticanje komunikacije i socijalizacije i grupne aktivnosti, prezentacija projekta na lokalnoj razini. Provedbi aktivnosti pripomoći će volonteri Volonterskog kluba Katoličke gimnazije i stručna suradnica knjižničarka Manuela Matijević.

Katolička gimnazija ponosna je na sve svoje učenice koje su se realizirale u znanosti, tehnologiji i informatici, inženjerstvu i matematici, i jednako ponosna na sve učenice koje će ostvarenje svojih potencijala tek pronaći u ovim područjima rada.