Završni govor maturantima razrednice 4.b Milene Škode

Poštovani roditelji i uzvanici, drage kolegice i kolege, najdraži maturanti!

Sve Vas srdačno pozdravljam na maturalnoj zabavi 4.b razreda Katoličke gimnazije!

Neki tvrde da se u najstresnije situacije u životu ubraja i držanje govora pred 100-tinjak i više ljudi. Pa hajdemo onda…

Dragi moji maturanti, zadnjih tjedana sam bila u potrazi za inspiracijom za večerašnji govor i i pronašla sam je upravo na vašim maturalnim majicama: 7 glavnih grijeha Katoličke gimnazije, a neki od njih su kava u Voćinu, Anđeo Gospodnji u 12 i jednu minutu, jesti picu kalcone petkom…dakle interni grijesi koje samo mi KG-ovci shvaćamo.

Iako grijesi KG-a jesu zanimljivi, radije bih se pozabavila pravim grijesima i propustima, barem nekima od njih. Pa krenimo s prvim…

1. OHOLOST

Često želimo biti ono što nismo, uzdižemo sebe dok ponižavamo druge, ogovaramo i klevećemo. Pravimo se važni pred drugima kiteći se tuđim perjem.

Ohol čovjek najčešće ne primjećuje svoju oholost. I tu počinje zlo. Znaš li zašto ponekad osjećaš kompleks manje vrijednosti? Jer želiš biti u društvu oholih. Oni za tebe postaju nedostižan cilj. Tada kažeš: „Ništa ne vrijedim. Ja to ne znam. Ne uspijevam.“ Nisi zadovoljan sa sobom. A s takvom frustracijom se teško živi.

Oholost se može roditi i kada stalno „moljakaš“. Tada misliš da sve moraš imati, a ako ne dobiješ, naljutit ćeš se i na Boga i na sve ostale. Možeš nadvladati svoju oholost upravo kada slaviš Boga i zahvaljuješ mu na svemu što si primio i što ti se događa.

 2. ŠKRTOST

Sve  je prolazno, a mi se i dalje mučimo nepotrebnim stjecanjem, uskraćujemo bližnjima ono što smo im dužni dati. Gledamo na sebe, bitno je da smo mi namirili svoje potrebe.

Najozbiljnija škrtost ne odnosi se na novac. Škrtac je također škrt sa svojim emocijama, svojim osjećajima. Kao što ne troši na predmete, nije velikodušan u onome što osjeća prema drugima, niti u onome što ulaže kako bi ih usrećio. Škrtica zadržava za sebe sve što može i, u toj mjeri, nije razborita osoba, već netko zarobljen u vlastitom zatvoru.

Darežljivost je ono čemu trebamo stremiti, to je davanje bez ikakvih očekivanja od drugog.

3. ZAVIST

Jesam li kome zavidan na onome što ima? Znam li se veseliti kad netko uspije bolje od mene, kad ima više od mene ili kad mu jednostavno bolje ide? Koliko se borim protiv zavisti?

Zavist je ustroj koji negativno gleda na uspjeh drugih. Zavidna osoba osjeća bol zbog tuđih uspjeha, odnosno onoga što osoba procjenjuje da nema.

Oscar Wild je rekao da svatko može suosjećati s patnjama prijatelja, ali je potreban čvrst karakter da bi se suosjećalo s prijateljevim uspjehom.

 

Slijedi grijeh vrlo aktualan upravo večeras.

4. NEUMJERENOST

Grijeh započinje onda  kad čovjek izgubi mjeru. Znamo, treba piti – ali ne previše. Od jela živimo, ali kad jelo postane svrha samo sebi, kad užitak postane jedini cilj, onda  sve postaje grijeh. Trebati novac nije grijeh. Imati novac nije grijeh. Ali kad želji nema mjere, onda novac postaje razlog i povod naše spremnosti i zlo činiti. Tada novac  postaje zatvor duše i  teški grijeh. Neumjerenost pogađa sva područja ljudskoga života i sve aktivnosti.

Zadržavanje vlastitih dobara ili posjedovanje moći da činimo dobro, a ne činimo, jest grijeh. Stoga, svi možemo biti neumjereni s našim vlastitim vremenom, talentima i dragocjenostima. Ako ih jednostavno pokopamo i potrošimo na sebe, onda smo neumjereni. Imati talent, dar od Boga i ne dijeliti ga s drugima, ne dopustiti i drugima da uživaju u njemu, je veliki propust.

 

Rješenja za oholost, škrtost, zavist i neumjerenost kriju se u vrlo jednostavnim riječima, KREPOSTIMA: poniznost, darežljivost, umjerenost i na kraju najveća među njima, otrov za sve naše grijehe:  LJUBAV.

Ljubav je najveća snaga u životu. Njezina prisutnost može se duboko osjetiti. Ljubav je jača od svega te može čak i  teške situacije pretvoriti u divne trenutke.

“Bojati se ljubavi znači bojati se života, a oni koji ga se boje već su tri puta mrtvi.” tvrdi jedan poznati filozof.

Dragi moji, zašto vam baš večeras govorim o grijesima ili bolje rečeno propustima. Tu smo da proslavimo jedan kraj no ipak bih naglasila da je kraj uvijek i početak. Početak koji pruža nove prilike za sve vaše talente, a Bog je s vama bio široke ruke kad je dijelio. Pa budite i vi široke ruke, dijelite, darujte, živite.

Slavni latinoamerički pjesnik naglašava što je zabranjeno ako želite uistinu živjeti:

Zabranjeno je

bojati se osobnih uspomena.

Zabranjeno je ne boriti se za ono što želiš,

odustati od svega zbog strahova,

snove ne pretvoriti u stvarnost.

Zabranjeno je bojati se života i obaveza

Zabranjeno je ne biti svoj pred drugima,

pretvarati se pred ljudima do kojih ti je stalo,

izigravati drugu osobu da bi te pamtili,

Zabranjeno je ne stvarati vlastitu priču,

Zabranjeno je ne znati da bez tebe ovaj svijet ne bi bio isti!

 

Dragi maturanti, pred vama je jedna od najvećih životnih odluka, no ako u svome srcu nosite dovoljno ljubavi, tj. života, a u konačnici vjere, svaka odluka će biti ona prava!

DUC IN ALTUM