Bili smo u Bruxellesu

DSC_0086U četvrtak ujutro u 2 sata učenici, profesori i ravnatelj Katoličke gimnazije imali su priliku krenuti u posjet glavnom gradu i središtu Europske unije, točnije Bruxellesu. Put i smještaj omogućio im je hrvatski europarlamentarac dr. Davor Ivo Stier. Kako naša Gimnazija surađuje i s virovitičkom Katoličkom gimnazijom, pridružilo im se i četvero učenika iz Virovitice.

DSC_0145Autobusom su krenuli prema Zagrebu, točnije Zračnoj luci Pleso. Većini učenika ovo je bio prvi let avionom i svi su bili uzbuđeni, posebice kad su se smjestili u avion i poletjeli oko šest sati. Let je trajao otprilike dva sata, a na aerodromu u Bruxellesu naše putnike dočekala je asistentica gospodina Stiera, gđa Lucija Prskalo, u pratnji dvojice stažista iz Hrvatske koji u Europskom parlamentu imaju mogućnost mjesec dana stažirati, upoznati rad EU, jezik i kulturu te steći samopouzdanje i određeno iskustvo rada izvan Hrvatske. Zatim su se autobusom zaputili prema franjevačkom samostanu Maison N.-D. Du Chant-d’Oiseau gdje su i boravili tijekom svog posjeta Bruxellesu.

DSC_0196Uslijedio je posjet prostorima Europske unije i njezinih tijela gdje su naši putnici mogli vidjeti i proći prostorima u kojima se održavaju sjednice i sastanci europskih zastupnika. Imali su priliku i detaljnije se upoznati s radom EU tijekom predavanja koje je održala gđa Urška Dolinšek. Predavanju su prisustvovale još dvije hrvatske zastupnice, Dubravka Šuica i Marijana Petir, koje su pozdravile naše učenike, predstavile im svoj rad i izrazile zadovoljstvo zbog njihovog dolaska.



DSC_0281Nakon predavanja i razgledavanja slijedio je zasluženi ručak u restoranu Jan u Europskom parlamentu gdje se gimnazijalcima pridružio i g. Stier. U sklopu kompleksa zgrada EU nalazi se i muzej Parlamentarium gdje se moglo saznati nešto više o nastanku i postojanju EU kroz razne interaktivne multimedijalne igre i sl.

U večernjim satima slijedila je večera u samostanu i molitva u samostanskoj kapelici koju je predmolio vlč. Marjan Pavelić, a kasnije su vodiči poveli učenike u šetnju i upoznavanje grada. Iako su dosta hodali, isplatilo se jer su vidjeli velik dio grada i upoznali se s brojnim znamenitostima.
Ni petak nije bio ništa manje zanimljiv. Cijeli dan je bio ispunjen. Nakon doručka slijedilo je misno slavlje, a nakon toga obilazak centra grada, trgovina, suvenirnica i bazilike gdje vlč. Pavelić predvodio kratku molitvu. Dan je relativno brzo prošao i trebalo je još samo uzeti prtljagu i krenuti prema aeorodromu odakle su se naši gimnazijalci zaputili avionom natrag u Zagreb.

U dva dana puno toga se vidjelo, naučilo, zapamtilo i upravo to možemo zahvaliti oragnizatorima i vodičima koji su obavili odličan posao puni strpljena i razumijevanja na čemu im još jednom zahvaljujemo.