Međunarodni Eko kamp ”Belli” 2019.

Međunarodni Eko kamp „Belli“ projekt je u organizaciji Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi. Ove se godine održao treći po redu kamp u vremenu od 26. do 30. rujna. U kampu su uz školu domaćina sudjelovali Katolička klasična gimnazija iz Virovitice, Srpska pravoslavna opšta gimnazija „Kantakuzina Katarina Branković“ iz Zagreba, Katolički školski centar „Don Bosco“ iz Žepča i Katolički školski centar „Petar Barbarić“ iz Travnika te su se za vikend pridružili učenici Katoličke osnovne škole iz Požege.

POŽEGA – VELIKA

Prvoga dana u prijepodnevnim satima naši su se gosti počeli okupljati u prostorima škole. Nakon ručka u Katoličkoj osnovnoj školi, zajedno s profesoricom Verom Ćuže – Abramović, sudionici kampa posjetili su Dijecezanski muzej te su obišli neke od gradskih znamenitosti. Kratka pauza iskorištena je za prijevoz do Velike gdje ih je primio načelnik Općine Velika Vlado Boban koji je predstavio život općine i dugoročni plan njezina razvoja. Nakon kratke šetnje stadionom NK Papuka na kojemu je nekada igrao prvoligaš Kamen Ingrad, sudionici su se kampa uputili prema domu sv. Augustina gdje ih je primio župnik vlč. Sanić. Nakon večere toga dana predstavnici svake škole predstavili su svoje škole i gradove iz kojih dolaze.

VIROVITICA – DARUVAR – PAKRAC

Petak, drugi dan, nakon doručka sudionici kampa uputili su se

autobusom prema Virovitici u kojoj ih je u virovitičkog Katoličkoj klasičnoj gimnaziji dočekala ravnateljica Marijana Novak Stanić koja im je izrazila dobrodošlicu i prepustila ih profesoru geografije i povijesti Hrvoju Drvenkaru koji je goste poveo u šetnju gradom i upoznao ih s poviješću franjevačke crkve sv. Roka. Nakon ručka koji su priredili domaćini, sudionici kampa uputili su se prema Daruvaru gdje im je bilo organizirano kupanje i druženje u vodenom parku Aquae Balissae. Muzej u Pakracu bio je zadnja postaja tog cjelodnevnog putovanja. Ondje su svi imali priliku iskovati vlastiti primjerak novca koji se kovao na području Pakraca – banovca. Nakon povratka u Dom sv. Augustina i večere, u veličkoj crkvi vjeroučitelj vlč. Krunoslav Siroglavić održao je kratko klanjanje nakon kojeg se druženje nastavilo dugo u noć.

TRAGOVIMA BELLIJA

Trećeg dana sudionici kampa su se s prof. Josipom Katićem i rendžerima JU Parka prirode Papuk zaputili na Papuk. Profesor Katić im je pripremio zanimljive zadatke snalaženja u prirodi pomoću kompasa, naučio ih kako se mjeri udaljenost na karti te nadmorska visina. Toga dana posjetili su lokalitet i stanište ivanjskog rovaša, po kojemu i čitavi projekt nosi ime, gdje ih je prof. biologije i kemije Martina Pospišil upoznala s nekim zanimljivostima o samom rovašu. Učenici su ga potom pokušali pronaći i uhvatiti što im je i pošlo za rukom. Imali su priliku iz prve ruke promatrati mladog ivanjskog rovaša i odraslu jedinku te tako uočiti razlike o kojima su prethodno slušali. Pri povratku s Papuka zaputili su se prema adrenalinskom parku Duboka gdje su se okušali na raznim spravama te se tako opustili nakon zahtjevnog planinarenja. Navečer su zapalili logorsku vatru oko koje su se okupili i družili uz pjesmu, priče te razmjenu iskustava. U kasnim večernjim satima otišli su na spavanje u šatore.

U SRCU PAPUKA

Nedjelja je bila dan rezerviran za planinarenje do izletišta Jankovac koje se nalazi u srcu Papuka. Ondje ih je dočekao prof. Miroslav Paulić te učenica 2.a razreda Magdalena Černušak koja je održala prezentaciju pod nazivom „Klimatske promjene u Slavoniji“ iz koje su sudionici iz drugih krajeva mogli čuti o globalnom problemu vezanom uz klimatske promjene te njihovu utjecaju na Slavoniju. Potom su i sami sudionici u radionici izrađivali prezentacije na istu temu, ali vezanu uz kraj iz kojeg dolaze, o čemu su kasnije upoznali ostale kolege. Nakon lijepe i poučne radionice imali su slobodno vrijeme za druženje i obilazak Jankovca. U popodnevnim satima vratili su se u dom u Veliku gdje su u večernjim satima imali svetu misu koju je predvodio vjeroučitelj Krunoslav Siroglavić. Nakon mise sudionici su krenuli na svoje posljednje druženje u dom gdje su se družili do kasnih večernjih sati.

SVEČANA AKADEMIJA ZA KRAJ

Zadnjeg dana kampa, u ponedjeljak 30. rujna, sudionici su se oprostili s Velikom te su se zaputili prema Požegi i Dvorani sv. Terezije Avilske gdje je održana svečana akademija posvećena upravo Eko kampu „Belli“. Na njoj su se sudionici zahvalili svojim domaćinima, ali i predstavili svoje prezentacije koje su prethodni dan napravili. Učenici i djelatnici škole, ali i biskup Antun i vlč. Ivica Žuljević, ravnatelj Odgojno-obrazovnog centra pogledali su video o kampu koji su snimili i uredili učenici TV sekcije Nautes. Zahvalne govore uputila je organizatorica cijeloga projekta prof. Milena Škoda, ravnatelj škole Ivica Bedeničić te biskup Antun Škvorčević. Nakon akademije oni hrabriji okušali su se u penjanju po stijeni u dvorištu škole, a na kraju se oprostili jedni s drugima te zaputili svojim kućama. Iako tužni što se rastaju, svi su imali osmjeh na licu zbog lijepo provedenih pet dana, razmijenjenih iskustava i stečenih novih prijateljstava.

Pripremile: Lucija Morvaj 3.b i Leonarda Zelenika 3.a

Foto: Nautes