Dramaturgija škole

Potaknut početkom školske godine, odmoren ljetnom odsutnošću od svakodnevnih poslovnih obaveza, a posebno potaknut blagom opomenom jednoga profesora da je vrijeme za neki novi tekst (Kad već hoćete ravnateljev prostor na stranicama škole!), odlučio sam potražiti malo mira, a onda i inspiracije za ovaj tekstić.

Listam bilješke, pregledavam literaturu (i pobožnu!), gledam biskupijske i školske planove i zapnem na marginama novog, izvrsnog (kao i uvijek!) Školskog priručnika. Dramaturgija nastave. Izazovan naslov s još izazovnijim citatom američke spisateljice Gail Goldwin: Dobro poučavanje četvrtina je pripreme i tri četvrtine čistog kazališta.

Drama, komedija, tragedija, dramolet…scena, protagonisti, deuteragonisti…režiseri, financijeri…suze, smijeh, galama, tišina i…aplauz!

Koliko je slika proletjelo ovom već postarijom glavom. Od prvih profesorskih početaka, a iskreno, od prvih učeničkih dana koji su bili trajnim pečatom dramatskih osobnosti pojedinih profesora utisnuti u niz ovih proteklih desetljeća, do sadašnjih gimnazijskih koraka u katoličkoj svakodnevici naših požeških škola, sve, ali baš sve upamćene slike živa su i nenadmašna drama u drami moga životnog puta.

Dragi prijatelji škole, sadašnji, prošli i budući, inspirirani nenadmašnom pojavom i prisutnošću Bogočovjeka Isusa, okruženi ljubavlju i brigom Crkve i vjernika, predajmo se zanosu scene koja nam je stavljena na raspolaganje! Bavimo se i volimo one koji su nam darovani, ne zanosimo se iluzijama i nepostojećim savršenstvima (ni o sebi ni o drugima) i orimo njivu na koju smo postavljeni!

Bude li teškoća – svanut će sunce, bude li smijeha, igre i zabave – bit će i boljih odnosa i plodonosnijih rezultata. I padovi i suze s vremenom i odmakom, uz naš trud, molitvu i Božju pomoć postaju i manje bolni i gotovo slatki!

Nadam se da će svi staleži naše škole (djelatnici, učenici i roditelji) preuzimati razna mjesta u ovoj posebnoj životnoj disciplini – dramaturgiji škole!