Prva edukacija 3P mentora u Požeško – slavonskoj županiji

U prostoru Odgojno – obrazovnog centra Požeške biskupije od 28. – 30.8.2023. godine održava se prva trodnevna edukacija napredne razine programa zdravstvenog opismenjavanja odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnog zdravlja djece i mladih (PoMoZi Da) na području Požeško- slavonske županije.

Napredna razina je praktična i iskustvena nadogradnja  i integracija teorijskoga znanja usvojenoga u sklopu osnovne razine putem digitalnih platformi Agencije za odgoj i obrazovanje, radioničkog je tipa usmjerena na usvajanje vještina psihološke prve pomoći, a ciljevi edukacije su pomoći odgojno-obrazovnim djelatnicima u osnovnim i srednjim školama da budu osobe od povjerenja i podrške i da, kada je to potrebno, na primjeren način upute učenike na traženje pomoći, kao i doprinijeti stvaranju podržavajuće školske okoline u kojoj su odrasli važan dio očuvanja i zaštite mentalnog zdravlja učenika i učenica.

Nositelj edukacije je Hrvatski zavod za javno zdravstvo uz financijsku podršku UNICEF-a, a provodi je županijski voditeljski tim psihologinje Ana Matković i Nikolina Bodolović.

Polaznici edukacije su učitelji, nastavnici i stručni suradnici iz OŠ Fra Kaje Adžića Pleternica, OŠ Mladost Jakšić, OŠ Okučani, OŠ Hinka Juhna Podgorač, Katoličke osnovne škole u Požegi, Ekonomske škole Požega, Srednje škole Pakrac, Tehničke škole Požega, Obrtničke škole Požega, Katoličke gimnazije i Đačkog doma Požega.

Djeca i mladi tijekom odrastanja još uvijek uče kako se koristiti svojim sposobnostima da bi uspješno rješavali životne izazove, te se kroz praktične aktivnosti i razmjenu iskustava polaznike ove edukacije nastojalo osnažiti u komunikacijskim vještinama i pitanja usmjerenima na odnos kako bi primjerenije pristupali problematici mentalnog zdravlja kod djece i mladih koja je u današnje vrijeme sve zastupljenija. Mentalno zdravlje je previše važno da bismo ga prepustili samo stručnjacima.

Iskustvo jedne polaznice

„Mogu samo iz iskustva potvrditi korisnost ove edukacije koja je uvelike promijenila moju svakidašnju praksu u razredu, svakome bih je od srca preporučila.“ (S.K.)