Novinarski kamp “Igram, pišem, lajkam” 2024.

Nakon dvoje učenika naše škole koji su sudjelovali u ovom projektu proteklih godina nastavili smo tradiciju i ove. IPL medijska edukacija u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza održala se u razdoblju od 11. do 14. veljače 2024. godine u Poreču u hotelu Albatros. Cilj projekta “Igram, pišem, lajkam” je uključivanje mladih talentiranih srednjoškolaca u medijsku edukaciju koja ih priprema za uspješno stvaranje sadržaja. Ove godine odabranih 16 novih učenika s najboljim prijavama okupilo se kako bi stekli znanje za nastavak projekta, a to je izvještavanje s državnih natjecanja u ovoj školskoj godini. Lana Bošnjak, učenica 2.b razreda sa svojim tekstom o Emi Marić, IPL novinarki i sportašici jedna je od njih te se s mentorom Miroslavom Paulićem uputila u Poreč.

Prva dva dana ovoga kampa sastoje se od predavanja i radionica koje su održavali većini učenika poznati predavači. Ovogodišnji predavači, komunikacijski i medijski stručnjaci su Jelena Kolar (MINTS), Ivan Fedor (novinar i voditelj, Djeca medija i Radio HR2), Ivan Dorian Molnar (novinar i voditelj, HRT), Fran Peterlin (Upgrade Sports Agency), Sara Horvatić (Moglo, freelance producentica i fotografkinja), Marin Pavelić (snimatelj, ICT novinar, YouTuber – Netokracija), Dario Marčac (The Crew, stručnjak za društvene medije), Marija Bobinski (HŠSS). Stručnjaci su nakon održanih predavanja predstavljali zadatke koje su učenici novinari morali odraditi do zadanog roka.

Treći i završni dan edukacije sastoji se od praktičnog dijela kada se odlazi na Državno prvenstvo u sportskom plesu gdje svi oni koji su pohađali kamp moraju pokazati naučeno znanje. Svatko je fokusiran na jedan zadatak koji je obavezan odraditi taj dan bilo to područje fotografije, pisanja izvještaja, provođenje intervjua, kreiranje sadržaja za društvene mreže ili izrada videa.

Uz sve zadatke i obaveze koje smo imali svakako smo pronašli vremena za zbližavanje s ostalim kolegama, predavačima i svim ljudima u organizaciji projekta te uspjeli stvoriti prijateljstva za cijeli život. Puno toga smo naučili i od učenika novinara iz prijašnjih generacija koji su uvijek priskakali u pomoć kada je trebalo i dijelili svoje znanje i iskustvo s nama.