Prvi Mariales u Novskoj

U srijedu, 16. listopada učenici prvih, drugih i trećih razreda Katoličke gimnazije zaputili su se zajedno sa svojim profesorima povodom već tradicionalnog izleta Majales ili kako bi smo ga ove godine nazvali – Mariales – u Novsku. Kao i prethodnih godina tako su i ovaj izlet i zajedničko druženje još jednom bili pokazatelj posebnosti naše Škole.

Naše prvo stajalište nije bila Novska. Naprotiv, bilo je to Krapje – malo naselje u Sisačko-moslavačkoj županiji. U Posjetiteljskom centru Krapje ljubazno su nas dočekale četiri voditeljice koje su učenicima i djelatnicima predstavile svu ljepotu bioraznolikosti koja se nalazi u Krapju, tj.  u Lonjskom polju. Također imali smo priliku u Etno kući Krapje vidjeti kako su izgledale kuće u kojima su stanari Krapja nekada živjeli. Bile su to male drvene kuće, ali zasigurno pune ljubavi.

Nastavivši naš put, zaputili smo se u Novsku. S velikim osmjehom ispred crkve sv. Luke dočekao nas je župnik župe sv. Luke evanđelista, Milan Vidaković koji nas je uputio u crkvu gdje nam je ispričao ponešto o prošlosti, ali i sadašnjosti crkve u kojoj smo se nalazili.

Naša slijedeća destinacija bila je gaming Inkubator Pismo. Uz kratko upoznavanje kako je gaming inkubator osnovan i što se planira osnovati u budućnosti imali smo priliku zabaviti se uz sve moguće igrice.

Posljednja lokacija bili su Muzej zavičajne zbirke Grada Novske te Gradska knjižnica i čitaonica. U muzeju nas je ugostio Željko Sajka, sin Živka Sajka koji je pola stoljeća prikupljao predmete koje smo mogli vidjeti u muzeju. Prikupljeni predmeti odnose se na prošlost Novske i njenih stanara te su od velike važnosti.