Oproštaj od maturanata

Preuzvišeni oče biskupe Ivo, prečasni Ivice, poštovani roditelji, rodbino i prijatelji 14. generacije maturanata, cijenjeni profesori i uvaženi maturanti!

Na kraju smo ili tik do kraja jedne dionice našeg suživota, a onda neumoljivom logikom prolaznosti, na početku ili barem, sportskim rječnikom, u niskom startu pred izazovima novih dionica.

Što reći u ovakvim prilikama a da ne zvuči melodramatično, patetično ili barem uobičajeno?

Kako godine dolaze i prolaze, a nakupilo ih se, to bih više ove naše sastanke i rastanke radije proslavljao u tišini kapelice pred izloženim Presvetim. Ne zato što vas ne volim vidjeti i zajedno s vama se radovati! Naprotiv! Smatram da u buci ovoga svijeta baš uvijek postoji opasnost da vam do kraja i jasno ne iskažem  koliko vas volim, ali i strepim. I nad sobom i nad vama! A onda da vam u ovom našem školskom okruženju posljednji puta zaželim da osjetite čar tišine u društvu svoga Stvoritelja. Stvarajte tu ovisnost, svetu ovisnost koja će vam dati čvrsti temelj budućih radosti i snažan oslonac životnih teškoća!

Dragi roditelji, braćo, sestre, prijatelji, imate divne ljude, krasnu djecu i prijatelje u ovoj generaciji maturanata. Hvala vam na povjerenju, strpljivosti i zajedničkom hodu kroz ove četiri godine!

Prečasni Ivice, hvala Vam na svim Vašim dobronamjernim savjetima, prigovorima i poticajima.

Zahvaljujem i poštovanom biskupu u miru, Antunu, na njegovoj realiziranoj viziji katoličkih škola utemeljenoj na čvrstim katoličkim i općeljudskim vrijednostima u kojima se nije zaboravljalo lokalno i domovinsko!

Poštovani biskupe Ivo, dozvolite mi  prije svega da Vas po prvi puta nakon uvođenja u biskupsku službu pozdravim u ovoj našoj školskoj zajednici i zaželimo blagoslovljen mandat u službi spasenja duša ove naše Požeške biskupije.

Hvala Vam da već od prvih svojih biskupskih koraka pokazujete ljubav i poštovanje prema našim katoličkim školama koje su vjerujem i blagoslov i veliki izazov. Dao Bog da nadahnuti našom mladošću nadahnjujete, potičete i blagoslivljate ovu požešku budućnost Požeške biskupije!

Dao Bog da po zagovoru i uzoru naše školske zaštitnice, sv. Terezije Avilske, brodeći ovozemnošću materijalnih izazova ne izgubimo svetičin uvid u onkraj vječnosti!

Duc in altum!