TEŠKO-ZANIMLJIVE RADIONICE

Vjerojatno vas većina pomisli, kada netko spomene matematiku, na puno brojki i beskonačno mnogo rješenja kojima nema kraja. Sigurno mislite i da većina vaših glavobolja počinje s matematikom, no jeste li ikada pomislila da matematika može biti zanimljiva ili, štoviše, zabavna? Sada vjerojatno mislite da se šalimo.

No, da se mi doista ne šalimo, pokazali smo 3. prosinca prvom Večeri matematike u našoj školi. Radi se o projektu Hrvatskog matematičkog društva koji je u našoj školi organiziran pod vodstvom profesorica Katarine Soldo Obućine i Sanje Prše. Matematičke se večeri organiziraju u vrtićima, osnovnim i srednjim školama pa čak i nekim fakultetima, a koncept za srednje škole je taj da se prolaze matematičke radionice koje su bliske upravo tom uzrastu. Moramo priznati da je sinoć gotovo cijela škola sudjelovala u ovom događaju. „Izabrali smo voditelje radionica, a ostali učenici su prolazili kroz te radionice kojih je ukupno bilo sedamnaest. Bit ovih radionica je da iza svake stoji matematička pozadina, matematičko objašnjenje ili algoritam.“ rekla nam je profesorica Katarina Soldo Obućina.

Cilj ovakvih radionica je potaknuti učenike na daljnje vježbanje matematike te dokazivanje da matematika ne mora biti najveći problem školarcima. Prema dobroj atmosferi, smijehu te izuzetno uzbudljivom druženju možemo zaključiti kako su se učenicima, ali i profesorima i njihovoj djeci jako svidjele radionice ovakvoga tipa. Tko zna, možda ne bi bilo loše da učenici što češće organiziraju ovakva druženja.