Kiklop i Nautes u Šibeniku

Kao što smo i najavljivali, od 6. do 8. travnja u Šibeniku se održala državna smotra literarnog, dramskog i novinarskog izričaja, poznatija kao LiDraNo. Učenici srednjih škola iz cijele Hrvatske koji su zadovoljili kriterije stručnog vijeća županijskoga LiDraNa našli su se u Solaris Beach Resortu, ljetovalištu nedaleko turističkog i povijesnog grada Šibenika. Srednjoškolci su, zajedno sa svojim mentorima, zasluženo uživali tri dana u Šibeniku, plažama, druženju, hotelskom smještaju i svemu ostalomu. Budući da je sudjelovala i naša Katolička gimnazija, i naši su se KG-ovci odlično proveli.

13007367_1178275245524877_6735560795398510182_nSvi sudionici u Solaris su stigli u srijedu tijekom prijepodneva. Poslijepodne je bilo rezervirano za pokuse pojedinačnih i skupnih scenskih nastupa, dok je svečano otvorenje bilo u večernjim satima, a nakon toga prvi nastupi pojedinaca. Sutradan, nakon doručka, slijedio je nastavak nastupa pojedinaca te otvaranje izložbe školskih listova, a potom i okrugli stolovi za novinarski i literarni izričaj. Nakon večere svi su mogli prisustvovati slušanje radijskih emisija. Posljednji dan održan je okrugli stol za dramske skupine i pojedince te svečano zatvaranje smotre.

Predstavnik naše dramske družine bio je Petar Petrović pod vodstvom mentorice Marijane Ćorluke. Kao što možete vidjeti, Petar je sudjelovao u dramskom izričaju i to izvođenjem monologa Kiklop R. Marinkovića. Njegovu mentoricu, profesoricu Ćorluku, pitali smo za dojam ovogodišnjeg LiDraNa. „Ovogodišnji sudionici LiDraNa najbolji su promicatelji kreativnosti i mladenačkih zanosa. Svojim izričajima kvalitetno i osebujno promišljaju o svijetu koji ih okružuje. Upravo zato što su osebujni, našli su se na državnoj smotri, a jesu li se možda neki na njoj našli jer su bili slabiji ili možda u odnosu na neke prosječni, teško je odgovoriti upravo radi osobitosti smotre koja u sebi nosi primjesu subjektivne procjene. Ipak,  radove je procijenilo državno povjerenstvo i u tom kontekstu bi se moglo reći da su doista svi pokazali bar djelić onoga što je njihov izričaj učinilo iznimnim.

13001177_1178274655524936_8204325900082789264_nDramski dio smotre odgledala sam u cijelosti uspoređujući svoj rad s onim što sam vidjela, a Petrov nastup valja prokomentirati riječima glumice Vlaste Ramljak: „Dobro vozi. Talentiran dečko.“ pa na tragu toga mogu reći da je Petar, prateći i ostale izvedbe, dobio neprocjenjivi dar – novo iskustvo na sceni i mogućnost samoprocjene, a komentar članice državnoga povjerenstva vjetar je u leđa koji mu potiho poručuje da ne zanemari talente kojima ga je Bog obdario, no i da ne zaboravi iste te talente njegovati i dalje razvijati. Kada se spoji talent i ustrajnost, rezultati ne izostaju.

Šibenik je ovom smotrom pokazao svoju srdačnost, otvorenost te dobru organiziranost. Idealno bi bilo da cijela smotra nije vremenski ograničena  jer bi onda ostalo prostora za neki izlet kojemu bi se zasigurno svi najiskrenije radovali. To je, međutim, dio neke druge priče koja nema veze sa Šibenikom, a koja uvijek zasjeni ljepotu koju LiDraNo u sebi nosi – ljepotu mladosti, rada, energije, ljepotu koju bi trebali vidjeti i oni koji svaki pokušaj održavanja kulture odvode u nekom drugom smjeru.“

13006555_1178277968857938_1176508209247453777_nOsim u dramskom izričaju, sudjelovali smo i u novinarskom, u kategoriji školskih listova i to po prvi put. Naš su školski list Nautes u Šibeniku predstavljali urednica časopisa Jana Jularić te njezin mentor Miroslav Paulić. Oboje su zadovoljni pozitivnim komentarima vijeća te podrškom da nastave s radom i, ako su u mogućnosti, s tiskanjem lista posebno zbog toga što je ovo tek drugi broj lista, a već je dostigao kvalitetu za državnu razinu. Na smotri je uz naš Nautes sudjelovalo deset časopisa od 44 pristiglih državnom povjerenstvu. Na okruglom stolu povjerenstvo je predstavilo svaki list nakon čega se vodila izuzetno bogata i konstruktivna diskusija koja je mnogima, osobito onima s manje iskustva, bila dragocjena za rad koji im predstoji nakon povratka u školske klupe.

Sve u svemu put u Šibenik prošao je i više nego korisno budući da je bio odlična prigoda za upoznavanje novih ljudi, posjet novome mjestu, te jedno veliko iskustvo za pamćenje ali i napredovanje. Tri dana u Šibeniku su vrlo brzo prošla, no mi se nadamo da će naša škola i sljedeće godine imati predstavnika na državnom LiDraNu 2017.