Statistička olimpijada u našoj školi

Europsko statističko natjecanje je natjecanje u organizaciji Eurostata i Državnog zavoda za statistiku sa svrhom promicanja statističke pismenosti među srednjoškolcima.

Prvi puta se ovakva vrsta natjecanja provodi u našoj državi. Natjecanje se sastoji od dvije faze, nacionalne i europske, koje se održavaju tijekom tekuće školske godine, a provodi se u dvjema kategorijama: kategorija B za učenike 1. i 2. razreda srednje škole i kategorija A za učenike 3. i 4. razreda srednje škole.

Naša škola sudjeluje na olimpijadi s dvije ekipe u kategoriji A. Ekipu Heureka čine učenici Leon Fogadić, Anita Rotar i Domagaj Zubović, a u ekipi Vitae su učenici Antonio Kljajić i Mijo Radić. Mentorica obiju ekipa je profesorica Katarina Soldo Obućina.

DSC_8732Trenutačno je završila nacionalna faza natjecanja koja se odvijala u dva kruga.
U prvom krugu natjecanja trebalo je riješiti tri ispita (ispit općeg znanja, ispit iz korištenja izvora službenih statističkih podataka i ispit razumijevanja statističkog teksta). Ekipa Vitae je uspješno završila prvi krug te stekla uvjete za drugi krug natjecanja. U drugom krugu trebalo je analizirati podatke iz jednog statističkog istraživanja i izraditi prezentaciju u skladu s definiranim pravilima. Ekipa je predala svoj uradak, a proglašenje nacionalnog pobjednika bit će 6. travnja 2018. i tada ćemo saznati tko će ući u europsku fazu natjecanja.

U europskoj fazi Statističke olimpijade mogu sudjelovati pobjedničke ekipe i dvoje finalista iz obje kategorije nacionalne faze. Zadatak u europskoj fazi priprema je videa na temu „Zašto je službena statistika važna u našem društvu?“.

Europsko statističko natjecanje završava svečanom dodjelom nagrada na Europskoj konferenciji o kvaliteti službene statistike koja će se održati u Krakovu (Poljska) od 26. do 29. lipnja 2018.

Na kraju s ponosom možemo čestitati našim učenicima koji su se odvažili sudjelovati na Statističkoj olimpijadi i tako promovirati našu školu!