Posjet Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu

U duhu ekumenizma i jednakosti u vjeri, delegacija naše škole koja se sastojala od prof. Martine Gucek, prof. Miroslava Paulića, učenika Antonija Kljajića, Ružice Bošnjak i Lucije Morvaj uputila se u četvrtak 24. svibnja u Srpsku pravoslavnu opštu gimnaziju Kantakuzina Katarina Branković u Zagreb. Prvoga dana prisustvovali smo zajedno s ostalim gostima iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Njemačke svečanoj dodjeli svjedodžbi 11 maturanata koji su završili svoje srednjoškolsko obrazovanje. Na početku programa dobrodošlicu prisutnima uputio je domaćin protojerej stavrofor Slobodan Lalić, ravnatelj škole. Svečanoj dodjeli prisustvovali su gradonačelnik grada Zagreba gosp. Milan Bandić i veleposlanica Srbije gđa Mira Nikolić.

Drugoga dana u organizaciji domaćina gosti iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Njemačke u pratnji IMG-20180526-WA0020gosp. Lalića i profesora geografije i povijesti gosp. Samira Hasanagića, uputili smo se prema pravoslavnom manastiru Krka na rijeci Krki. Prva postaja na putovanju bilo je rodno selo izumitelja svjetskog glasa Nikole Tesle, Smiljan. Imali smo priliku vidjeti hram u kojem je služio Teslin otac, pravoslavni sveštenik, Teslinu rodnu kuću koja je renovirana i u kojoj se nalaze modeli nekih od Teslinih najznačajnijih izuma. U manastir smo stigli oko podneva gdje smo imali priliku vidjeti katakombe u kojima su se skrivali kršćani iz rimskih vremena. Slobodno vrijeme iskoristili smo za šetnju pored rijeke Krke i kupovinu u suvenirnici koja se nalazi u sklopu manastira. Na povratku iz manastira Krka posjetili smo Zadar gdje smo ručali, ali i iskoristili slobodno vrijeme za šetnju po zadarskoj Kalelargi uz slušanje morskih orgulja, a oni hrabriji dobili su priliku i okupati se u moru.

Naš posjet prijateljskoj gimnaziji završen je subotnjom zajedničkom kavom na zagrebačkom Cvjetnom trgu gdje se nalazi i Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg. Uz zahvalu našim domaćinima oprostili smo se do idućega puta, točnije kraja rujna kada će naša škola biti domaćin drugoga Eko kampa u Velikoj.