Ponovno k izvorima vjere

Istraživanje Vječnoga Grada dočekalo je i ovogodišnje maturante Katoličke gimnazije iz Požege koji su u poslijepodnevnim satima 24. kolovoza pod vodstvom svojih razrednika, prof. Soldo Obućina i prof. Prnjavorac, te vjeroučitelja Marijana krenuli na put. Sve je započelo okupljanjem ispred OŠ Antuna Kanižlića odakle su krenuli prema Virovitici gdje su im se pridružili učenici pobratimske gimnazije.

I. dan – Firenza

Prvo odredište do kojeg ih je put doveo bila je Firenza. U kolijevku talijanske renesanse stigli su u jutarnjim satima 25. kolovoza te su tamo imali priliku posjetiti mnoga turistička mjesta među kojima su gotička firentinska katedrala Santa Maria Novela, Palazzo Medici, Piazza Signoria, srednjovjekovni most Ponte Vecchio i mnoge druge znamenitosti. Nakon obilaska Firenze uputili su se u hotel Romulus.

II. dan – Rim

Prvi dan boravka u Rimu učenici su započeli u najuzvišenijim rimskim katakombama – Kalistovim katakombama, gdje su imali zajedničku svetu misu nakon koje su se uputili u daljnje razgledavanje Rima. Taj dan su posjetili baziliku sv. Pavla izvan zidina koja je svojom ljepotom na mnoge ostavila dubok dojam. Također, posjetili su i jedan od najviših rimskih brežuljaka – Campidoglio, istražili ostatke slavnoga Coloseuma te se prošetali Piazzom Veneziom, poznatijom kao Oltar domovine.

III. dan – Vatikan

Treći dan putovanja učenici su imali veliku privilegiju započeti u bazilici sv. Petra gdje su na grobu pape Ivana Pavla II. sudjelovali na misnom slavlju koje je predvodio požeški biskup Antun. Nakon kratkog obilaska Vatikana, učenici su krenuli u obilazak nekih rimskih znamenitosti od kojih možemo izdvojiti Anđeosku tvrđavu, Piazzu Navonu, baziliku sv. Augustina, Pantheon, Fontanu di Trevi te se poznatom Via del corso uputili prema Španjolskim stubama.

IV. dan – Tivoli

Četvrti dan maturanti su posjetili Vatikanske muzeje nakon kojih su se oni najhrabriji odvažili na izazov od 520 stepenica koje su vodile do vrha kupole s koje se pruža predivan pogled na cijeli Rim. Taj dan biskup Antun počastio je učenike u restoranu Venerina odakle su se, okrijepljeni, uputili prema malom gradiću Tivoliju poznatom po nestvarno lijepim fontanama smještenim u Villi d’Este.

V. dan – Audijencija na Trgu sv. Petra

Kao i svake godine i ove je srijeda u Vatikanu bila rezervirana za audijenciju sa Svetim Ocem. Papa Franjo mladima je uputio sljedeće riječi: „Dragi mladi prijatelji! Susret sa živim Gospodinom u sakramentima neka ražari vaša srca kako biste oduševljeno svjedočili svoju vjeru i ljubili bližnjega. Hvaljen Isus i Marija.“ Nakon audijencije, učenici su se uputili u razgledavanje Lateranske bazilike sv. Ivana i bazilike sv. Križa te su obišli Svete stube gdje su se mogli pomoliti. Nakon obilaska ovih, za našu vjeru važnih mjesta, uputili su se u baziliku Marije Velike gdje su imali zajedničku svetu misu.

VI. dan – Assisi

Posljednji dan maturalnoga putovanja bio je rezerviran za upoznavanje prekrasnoga srednjovjekovnog grada Asiza, rodnoga mjesta sv. Franje Asiškoga. U Asizu su posjetili monumentalnu baziliku sv. Marije od Anđela unutar koje se nalazi malena crkvica Porcijunkula u kojoj je sv. Franjo doživio obraćenje. Također, tamo su obišli i baziliku sv. Franje gdje se nalazi i njegov grob te baziliku sv. Klare. Svojim kućama, obogaćeni za još jedno lijepo iskustvo, maturanti su se vratili u ranim jutarnjim satima 31. kolovoza.