Vrijeme natjecanja

Prof. latinskog i grčkog jezika
Prof. latinskog i grčkog jezika

Zahuktala se i završila školska natjecanja. Gotovo bez predaha nastavljaju se županijska, a za one izabrane (lumene) nastavit će se i državna. Ponosni na pojedince i ekipe svaki će se od nas rado pohvaliti ovim uspjesima. I dobro je da tomu tako!

Svaki se od nas rado okiti kakvom pohvalom (pa i nezasluženom), a i moderna pedagogija na svakom koraku opominje i upozorava koliko je pohvala jak i gotovo nezamjenjiv čimbenik motivacije. Stoga valja i meni hvaliti ono što je pohvale vrijedno!!!

Ponosan sam na našu profesorsku zajednicu, stručne, administrativne i tehničke službe što s tolikim marom i ljubavlju sudjeluju u životu i radu škole. Možda ponajbolje mogu to opisati osjećajem zadovoljstva i ugode kada ujutro krećem put naše gimnazije, kada se radujem svakom pojedinačnom susretu, ideji, gesti dobrodošlice, smijehu…

Ponosan sam i na našu učeničku zajednicu koja svojim raspoloženjem i otvorenošću prepoznaje i nagrađuje trud i napor svojih profesora, odgojitelja i pratitelja.

A ponosan sam i na roditeljsku zajednicu koja svojim povjerenjem u zacrtane programe i osoblje škole potpomaže zajednički trud oko izgradnje naše djece u dobre, odgovorne, bogobojazne i poštene ljude.

Želio bih u ovo (pred)korizmeno vrijeme u svima nama pobuditi još jednu dimenziju natjecanja koje je tako lijepo naš osnivač, biskup Škvorčević, izrekao citiranom evanđeoskom sintagmom „Duc in altum“. Htio bih da to uklesano geslo na ulaznim vratima naše škole bude jednom i razlogom pohvale kada stanemo sučelice Gospodinu! Da odjekne nebeskom visinom pohvala tvojoj/mojoj/našoj odvažnosti da krenemo dublje, dalje i šire!

Evo nam prilike da se uvježbamo u ovom korizmenom (i ne samo tom!) vremenu za mjere koje su Božje, koje nas otvaraju praliku naše čovječnosti stvorene za vječnost.

Nastavimo graditi zajednicu koja prihvaća i shvaća Krista kao svoj temelj! Bit će i suza i padova, nerazumijevanja i pitanja, ali bit će i pohvala ljudskih/vremenitih i pohvala Božjih/svevremenskih. Radujmo se i veselimo prolaznome, ali ne zaboravimo cilj i luku gdje nas raširenih ruku čeka naš Otac!

Laudetur Iesus Christus!
Ravnatelj