Berba grožđa nekad i danas

I ovu godinu učenici prvih i drugih razreda sa svojim razrednicima obišli su vinograde Veleučilišta u Požegi i napregnuli svoje snage u berbi grožđa. Drugi razredi u utorak su brali pinot sivi i, budući da imaju prošlogodišnje iskustvo, spremno su prionuli na posao i zabavili se uz rad. Prvim razredima u srijedu bio je prvi put da kao razred imaju ovakvu aktivnost te ih je to zbližilo kao razred i također su se, kažu, jako zabavili.

Berbe grožđa su tijekom povijesti označavale ne samo posao već i veselje što su naši radnici zasigurno osjetili. Naši stari su berbe doduše doživljavali kao pravo veselje te se na njima nerijetko jelo i pilo pa čak plesalo i pjevalo. Takav način veselja zasigurno je bio uvjetovan time što su radnici najčešće bili prijatelji, susjedi i rodbina, a berbe prigoda za okupljanje. Berbe su bile značajan događaj koji se iščekivao ne samo zbog veselja već i vina koje se potom pravilo, ali od nešto drukčijih sorta nego danas. Danas je jedna od najzastupljenijih sorta grožđa graševina, koju su brali naši prvi razredi, ali to nije uvijek bio slučaj. Noja i plavi francuzer bile su također zastupljenije sorte jer su otpornije na različite bolesti, no one su danas zamijenjene sortama kvalitetnijeg vina.

Promjene su dolazile s vremenom tako da su stare pletene košare zamijenile plastične kašete, a također iz uporabe se izbacuju i gonzali (brente ili futunje). Grožđe se prerađuje modernim mašinama i nitko ga više ne gazi nogama. Berbe više nisu velika veselja, iako zabave nikad ne manjka. Sam proces berbe znatno je olakšan i ubrzan, a običaji koji više nema danas nas samo mogu podsjećati na stara dobra vremena.

(Osim ove male fotogalerije više možete pogledati na našoj facebook stranici.)