Adventska duhovna obnova djelatnika požeških katoličkih škola

U pripravi za svetkovinu Isusova rođenja, u srijedu, 9. prosinca 2020. godine održana je adventska duhovna obnova za učitelje i druge djelatnike Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi. Obnovu je, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera predvodio vlč. Pavao Mikulčić, povjerenik Đakovačko-osječke nadbiskupije za osnivanje katoličkih škola, a cjelovit program obnove održao se u Požeškoj Katedrali.

Na početku programa nazočne je pozdravio vlč. Marijan Pavelić, vjeroučitelj u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi, koji je pritom predstavio voditelja obnove. Program je započeo nagovorom na temu: „Autentičan vjernički život i privlačnost Crkve“. U uvodnom dijelu vlč. Mikulčić je podsjetio nazočne kako je advent kao vrijeme iščekivanja razdoblje aktivnog rada na sebi. Evanđeoskim riječima Ivana Krstitelja „pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze“ (usp. Lk 3,4) potaknuo ih je da preispitaju što u svom životu trebaju promijeniti i popraviti. Potom im je predstavio Ivana Krstitelja kao učitelja kojega su mnogi slušali i slijedili. „Govorio je ono što je živio, a živio ono što je govorio. U svemu što je činio, uvijek je pokazivao na Krista i ostavio nam primjer autentičnog života“, kazao je Mikulić i pozvao djelatnike katoličkih škola da ga nasljeduju rekavši „Crkvu možemo i danas učiniti privlačnom ukoliko budemo autentični“.

Osvrnuvši se na dokumente o katoličkim školama posvijestio je prisutnima kako katoličkih identitet škole ovisi upravo o njima te ih potaknuo da svim svojim sposobnostima, znanjem i srcem izgrađuju duh škole.

U posljednjem dijelu nagovora progovorio je o misijskom poslanju djelatnika u katoličkim školama. Poručio im je kako, pored obrazovanja, imaju obvezu privoditi povjerene im mlade Isusu Kristu te im svojim primjerom pokazati Kristovu ljubav prema čovjeku. Nagovor je zaključio riječima sv. Ivana Pavla II.: „Dragi učitelji, katolička škola je u Vašim rukama. Ona je slika Vaših uvjerenja. Njezino postojanje ovisi zaista o vama. Ona je jedno od povlaštenih mjesta, uz obitelj te župne zajednice, gdje se prenosi naša vjera. Ona predstavlja i trajan napor, koji ne može imati uspjeha bez suradnje svih uključenih u odgojno-obrazovni proces. Vi ste pozvani, dragi učitelji, uz roditelje djece koja su Vam povjerena na odgoj i obrazovanje, stvarati školu koja prenosi one vrijednosti koje biste Vi htjeli da budu prenesene onima koji će doći poslije Vas.“

Potom je uslijedilo pokorničko bogoslužje u kojem je predvoditelj potaknuo okupljene na ispit savjesti i sakrament pomirenja. Kao neposrednu pripravu za svetu misu, djelatnici Katoličke osnovne škole predvodili su molitvu slavnih otajstava krunice Blažene Djevice Marije s posebnom nakanom za sve oboljele od COVID-a 19, njihove obitelji, a napose preminule.

Vrhunac programa bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio vlč. Mikulčić. Djelatnici Katoličke gimnazije čitali su čitanja i uputili Bogu molitvu vjernika. Prigodnu propovijed vlč. Mikulčić je započeo koristeći tekst Georga Carlina koji današnje vrijeme opisuje kao „vrijeme visokih zgrada, a niskog karaktera, vrijeme širokih auto-cesta, a uskih gledišta, vrijeme kada smo naučili kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo…“. Potom se osvrnuo na naviještenu Božju riječ i ohrabrio nazočne da se odvaže potražiti odmor preuzimajući Kristov „slatki jaram i lako breme“ (uspr. Mt 11,30).

Na kraju euharistijskog slavlja vlč. Pavelić je zahvalio predvoditelju obnove na poticajnim riječima i poželio mu uspješan rad u povjerenoj mu službi.