Blagoslovno slavlje u požeškim katoličkim školama

Na početku drugog školskog polugodišta, u petak 22. siječnja 2021. godine, u sportskoj dvorani Odgojno-obrazovnog centra u Požegi održano je tradicionalno godišnje slavlje (božićnog) blagoslova djelatnika i učenika Katoličke gimnazije i Katoličke osnovne škole u Požegi. Molitvenom zajedništvu pridružili su se, posredstvom internetskog prijenosa, i učenici koji trenutno pohađaju nastavu na daljinu.

Nakon uvodne pjesme predvoditelj blagoslovnog slavlja Ivica Bošnjak, duhovnik spomenutih škola, uputio je nazočnima riječ pozdrava ističući kako su svi učenici i djelatnici u školama članovi jedne velike obitelji te je stoga i slavlje blagoslova važan događaj za sve njih u kojem zato trebaju sudjelovati radosna i otvorena srca. Potaknuo ih je na sabranost i pozornost te navijestio ulomak iz Matejeva evanđelja koji govori o mudrom čovjeku koji je gradio kuću na stijeni naspram čovjeka koji je gradio na pijesku. Duhovnik Bošnjak kratko je razložio naviještenu Božju riječ pozvavši učenike da od već malih nogu svoj život i svoju budućnost temelje na Isusu Kristu, našem najčvršćem i najsigurnijem životnom temelju. Pojasnio je potom smisao blagoslova koji od Boga mole te ih ohrabrio da primljene Božje milosti i darove čuvaju i svakodnevno u svom životu provode u djelo.

Uslijedila je blagoslovna molitva i škropljenje prisutnih učenika i djelatnika blagoslovljenom vodom, kao podsjetnik na njihov krsni preporod i pripadnost Isusu Kristu te kađenje u znak poštovanja prema svakoj osobi u kojoj prebiva Duh Sveti.

Slavlje blagoslova praćeno je božićnim pjesmama pod vodstvom prof. Valentine Šmitpeter.
Tekst: Marijan Pavelić
Foto: Karlo Bleiziffer