DUHOVNO REKREATIVNI “PEREGRINATIO” DJELATNIKA KATOLIČKE GIMNAZIJE U KARLOVAC

Završila je još jedna školska godina i pred nama su ljetni godišnji odmori. Djelatnici Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi organizirali su na svršetku godine duhovno rekreacijski put u Karlovac koji je trajao dva dana, od 8. do 9. srpnja 2021.

 

U četvrtak, 8. srpnja ispred Kanižlićeve škole u Požegi petnaestak djelatnike škole zaputilo se prema Karlovcu, a vjeroučitelj je predvodio molitvu za početak puta. Profesorice Milena Škoda (geografija) i Lorena Đurina (povijest) pripremile su i u autobusu izložile kroz nekoliko minuta najvažnije informacije o povijesnom značenju karlovačke zvijezde i geografskim značajkama grada. Po dolasku u Karlovac, oko 11:00 sati smjestili su se u Hotel Florian @ Godler, u kojem je uslijedila kratka okrjepa. Potom su se zaputili autobusom oko 12:30 prema lokaciji za rafting na rijeci Mrežnici. Uz jedinstvene zvukove, netaknutu prirodu i ljepote brdsko-planinskog kraja djelatnici škole su prošli oko šest kilometara ploveći u kanuima tokom rijeke Mrežnice, na kojoj su susreli desetak slapova kojima se bilo potrebno spustiti – u kajaku ili izvan njega. Nakon iscrpne i uzbudljive avanture Mrežnicom (na kojoj se nekoliko puta primijenilo školi dobro poznato načelo Duc in altum) djelatnici su se vratili u karlovački hotel u kojem je po programu uslijedila večera i večernji obilazak grada.

 

Sljedeći je dan (petak) započeo doručkom i odjavom u hotelu, a djelatnici škole su se nakon toga uputili prema Franjevačkom samostanu i župi Presvetog Trojstva u Karlovcu. Ondje ih je dočekao domaći župnik i gvardijan samostana fra Krunoslav Albert koji je progovorio o povijesti župe i samostana, a potom je grupi predstavio postav samostanskog muzeja i samostansku riznicu. Po završetku posjete franjevcima, kolektiv se uputio prema nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Ondje je okupljenima domaći župnik i rektor svetišta mons. Antun Sente progovorio o povijesnom tijeku nastanka svetišta i o arhitekturi same svetišne crkve. Svetu misu u 12.30 sati predvodio je vjeroučitelj škole vlč. Krunoslav Siroglavić. Nakon svete mise uslijedio je ručak i posjet Muzeju domovinskog rata u Karlovcu (Turanj). Djelatnici su ondje razgledali muzejsku izložbu „Karlovac 1991. – 1995.“ prezentiranu na suvremen i interaktivan način, koja u unutarnjoj postavi sadrži 350 originalnih predmeta uz različit multimedijski sadržaj i 23 eksponata krupne borbene tehnike na vanjskom području muzeja. Nakon razgledanja muzeja, djelatnici su prije povratka u Požegu posjetili oko 16:00 sati Aquatiku – slatkovodni akvarij u Karlovcu, koji je smješten uz desnu obalu rijeke Korane. Izložbeni postav akvarija nudi prikaz flore i faune hrvatskih rijeka i njihovih ekosustava te prošlosti porječja četiriju karlovačkih rijeka. Postav prikazuje tok krške rijeke – riječnu floru, faunu i njezinu bioraznolikost.

 

Posjetom Aquatici djelatnici su završili svoj dvodnevni duhovno rekreativni posjet gradu Karlovcu, te su se u večernjim satima vratili u Požegu, obogaćeni novim iskustvima i spoznajama.