Stručno predavanje: Spavanje kao čimbenik tjelesnog i mentalnog zdravlja

27. siječnja 2022. nastavljena je provedba preventivnog projekta U zdravom tijelu zdrav duh – očuvajmo mentalno i tjelesno zdravlje mladih stručnim predavanjem školske psihologinje Nikoline Bodolović o ulozi spavanja u očuvanju mentalnog i tjelesnog zdravlja.

U predavanju se moglo čuti o konceptu otpornosti, na što se odnosi i kako djeluje u očuvanju našeg zdravlja. Prezentirani su zaštitni čimbenici mentalnog zdravlja: pravilna prehrana, psihološki čimbenici, socijalni čimbenici kao primjerice socijalni kontakti, druženje i podrška drugih ljudi, te spavanje o kojem se nastavilo govoriti detaljnije.

U kratkom ispitivanju sudionika potvrdili smo ono što smo intuitivno smatrali, da naši gimnazijalci spavaju premalo, njih čak 30%  spava ispod 5 sati dnevno. Nažalost, i generalno je trend da mladi spavaju manje nego ikada, a neka istraživanja dovode takvu situaciju u vezu sa sve većim korištenjem elektroničke komunikacije. Učenici su upoznati sa štetnim posljedicama nedovoljne količine sna: razdražljivost, slabija emocionalna kontrola, slabija pažnja i koncentracija, greške i nesreće u radu, lošija sposobnost pamćenja i učenja, a dugoročno moguće i poremećaji raspoloženja. Psihologinja je objasnila faze spavanja, aktualne spoznaje o sanjanju, određene smetnje spavanja te kroz videoisječak informirala učenike o medicinskim mogućnostima u dijagnostici i terapiji poremećaja spavanja. Učenici su pozvani da promisle o predavanju te da promijene nešto u svojoj svakodnevici kako bi se osjećali bolje i zadovoljnije.