“Svijet je knjiga i oni koji ne putuju pročitaju samo jednu stranicu.” – Sveti Augustin

Imajući tu misao na umu, ali i s mišlju da treba upoznati sva blaga svoje zemlje, prije nego obiđeš tuđe, učenici drugih razreda zaputili su se u petak, i to ne bilo koji, već onaj 13. (5.) na trodnevnu ekskurziju u Dalmaciju. Prva stanica našeg puta bio je Seget Donji, mjesto u neposrednoj blizini Trogira, gdje su se naši učenici i profesori smjestili u specijalizirani centar za školska putovanja, Eklata Medena. Nakon dugog putovanja treba se i okrijepiti pa smo se tako, odmah po dolasku, uputili na ručak, a tek onda se smjestili u apartmane. Ono što nas je iznenadilo, ali i oduševilo je osoblje ovog centra, koje se, između ostaloga, sastoji od animatora i medicinske sestre, koji su uz nas profesore također pazili na naše učenike. Prvi dan naši učenici su proveli na plaži, oni odvažniji su se i okupali, a možda i stali na ježinca. No, bez brige, odmah su izliječeni. Ostatak dana proveli smo u Adventure parku gdje su nas animatori rasporedili u grupe te smo imali priliku okušati se u nešto blažoj verziji paintballa, no ne i ništa manje zabavnoj. Također smo isprobali igranje križić-kružića u grupama, bacanje sjekira, pucanje iz puške i luka i strijele te na taj način naučili nešto novo, ali se i zabavili i povezali kao grupa.

Idući dan, u subotu, nakon jutarnjeg razgibavanja, pod vodstvom animatora uputili smo se u Nacionalni park Krka. Oduševile su nas prirodne ljepote rijeke Krke i njeni brojni slapovi, koji su nas i rashladili. Uz tek pokoju sliku kao suvenir vratili smo se u naš smještaj gdje smo ručali, odmorili se, okupali se te se zaputili u Trogir. Povijesna jezgra grada Trogira također nas je pozitivno iznenadila svojom bogatom poviješću te smo se oduševljeni vratili na večeru i noćenje.

Zadnjeg dana našeg putovanja, pomalo sjetni, digli smo se rano kako bismo otišli na svetu misu u trogirsku katedralu, katedralu sv. Lovre. Došli smo dovoljno rano kako bismo se prije mise sabrali i divili ljepoti i umijeću majstora koji su ovu katedralu sagradili. Prije povratka kući morali smo saznati ima li istine u popularnom stihu „ništa kontra Splita“ te smo uz stručno vodstvo obišli povijesnu jezgru grada Splita. Bilo je i vremena za kupnju suvenira i ispijanje kave na poznatoj splitskoj rivi.

„Put je najbolje mjeriti ne kilometrima, već prijateljima.“ (Tim Cahill)

Na kraju ovog putovanja vjerujem da bi se većina učenika drugih razreda složila da osim što su upoznali Lijepu Našu, malo bolje upoznali i sebe i svoje prijatelje (a možda i profesore) te učvrstili zajedništvo.