Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Svakog 25. studenog obilježava se Međunarodni dan borbe protiv svih oblika diskriminacije i nasilja nad ženama koji je 1999. godine ustanovila Opća skupština Ujedinjenih naroda. Dan je također poznat kao Narančasti dan jer je narančasta boja prepoznata u cijelom svijetu kao boja koju su UN Women odabrali za simbol budućnosti bez nasilja nad ženama.

Taj je datum odabran u znak sjećanja na brutalno ubojstvo sestara Mirabal, političkih aktivistica u Dominikanskoj Republici. Dana 25. studenoga 1960. tri su žene otišle posjetiti svoje muževe u zatvor, kada su ih na cesti zaustavili vojni obavještajci. Bile su mučene, masakrirane i zatim bačene s litice u svom automobilu, kako bi događaj upućivao na nesreću. Javnosti je odmah bilo jasno da su sestre Mirabal ubijene. Pobuna koja je uslijedila ubrzo je dovela do smrti diktatora zemlje.

 

Također, prikladno, danas se obilježava i blagdan Sv. Katarine Aleksandrijske. Prema predaji, Katarina je bila lijepa mlada Egipćanka koja je u teškim vremenima hrabro svjedočila svoju kršćansku vjeru za koju je na kraju umrla mučeničkom smrću.

U okviru projekta Podržane, snažne i informirane – budućnost bez nasilja! Udruga Humanum postavila je izložbu slika s poticajnim porukama za borbu protiv nasilja nad ženama, a predstavnice udruge psihologinja Iva Grgić i profesorica Nikolina Grbavac prezentirale su učenicima problematiku nasilja nad ženama.