Županijsko natjecanje iz fizike

„Onima koji ne znaju ništa o matematici, teško je prenijeti osjećaj ljepote prirode, njezine najdublje ljepote.“

                                            Richard Feynman

Proučavajući fiziku, znanstvenici su otkrili kako postoji velik broj zanimljivih zakona: zakon gravitacije, zakon elektriciteta i magnetizma, zakoni geometrijske optike, nuklearnih reakcija itd. No, cijelo to mnoštvo zakona protkano je velikim općim načelima kojima se sve pokorava. To su, na primjer, načela o očuvanju (vjerojatno ste svi čuli za načelo očuvanja energije!), opći principi kvantne mehanike i činjenica da su svi ti zakoni izraženi matematički pa je dobro poznavati i određene matematičke identitete, što su pokazali i učenici naše škole na županijskom natjecanju iz fizike – petero izvrsnih, kreativnih, marljivih i vrlo lijepo odgojenih mladih ljudi: Ana Šain, Jurja Mautner, Ljubica Marković, Matej Raljević i Bruno Brekalo.

Učenici su svoju upornost i izdržljivost pokazali rješavajući zadatke punih 240 minuta u Osnovnoj školi „Dobriša Cesarić“ Požega u četvrtak 9. ožujka 2023., gdje su nas domaćini vrlo lijepo dočekali i ugostili te im se ovom prilikom zahvaljujemo te se veselimo natjecanju i iduće godine. Prema neslužbenim rezultatima u kategoriji 4. razreda Ana je bila treća, dok je Jurja bila peta, u kategoriji 3. razreda Matej je osvojio četvrto mjesto, a u kategoriji 1. razreda Bruno je bio prvi, dok je Ljubica bila treća. Zašto neslužbeno? Zbog toga što su radovi najuspješnijih učenika poslani Državnom povjerenstvu za fiziku koje će uvidom u učeničke radove te usklađivanjem bodovanja napraviti jedinstvenu listu poretka za Republiku Hrvatsku u svim natjecateljskim skupinama.

Nastavnici fizike, ali i ostalih prirodnih predmeta trude se učenike naučiti da se služe određenim modelima i da steknu osjećaj o tome kako se stvari događaju, no često su velika otkrića potpuna apstrakcija pa ako nešto i ne razumijete, ne znači da je to nemoguće. Ljudska istraživanja su  ograničena, ali uvijek postoji mogućnost otkrivanja novih spoznaja i zakonitosti. No, bez obzira na to koliko znanja usvojimo, o nama će najviše govoriti naša djela, odnosno na koji način koristimo svoja znanja. Ana, Jurja, Ljubica, Matej i Bruno sigurno će biti uspješni u onome čime se budu bavili u životu, ali vjerujem kako će kroz svoje obiteljsko i školsko okruženje steći i sve preduvjete kako bi postali društveno korisni, savjesni i odgovorni ljudi.

Čestitke svim učenicima koji su sudjelovali na natjecanju, kako iz naše škole, tako i iz ostalih osnovnih i srednjih škola!