Booktrailer Film Festival

Gimnazija Karlovac, u partnerstvu s Kinoklubom Karlovac i Gradskom knjižnicom Ivan Goran Kovačić, organizator je  nacionalnog i međunarodnog Booktrailer Film Festivala, filmskog festivala namijenjenog srednjoškolcima kao mjesta promicanja čitanja i izražavanja filmskim jezikom.

Cilj je ovoga projekta izrada najavnog filma, booktrailera, koji predstavlja knjigu po izboru natjecatelja. Uz novčane nagrade za prvo, drugo i treće mjesto prva se tri booktrialera upućuju i na međunarodnu razinu natjecanja za europsku nagradu, koje se odvija u suradnji s još pet zemalja (domaćin je Italija, a sudionice su i Španjolska, Rumunjska, Bugarska i Poljska).

Ovogodišnji nacionalni festival održao se 17. 3. 2023. u Gradskoj knjižnici I. G. Kovačić u Karlovcu, a našu je školu predstavljala  Jurja Mautner koja je  režirala i montirala booktrailer Stranac Alberta Camusja uz mentorstvo prof. Marijane Ćorluka. Učenici dramske družine (Krešimir Jaković, Sara Alaber i Jakov Tutić) također su doprinijeli realizaciji Jurjina uratka.

Svečanost proglašenja najboljih uradaka započela je nagradnim kvizom iz područja filma i književnosti, a potom su domaćini pozdravili sve nazočne i naglasili  im kako su svi već sada pobjednici jer su iznijeli svoj uradak do kraja te im na tome najiskrenije čestitaju. Uslijedilo je gledanje booktrailera ovogodišnjih natjecatelja (ukupno 12) koje je pratio kritički osvrt članova povjerenstva te u konačnici proglašenje najboljih nacionalnih booktrailera:

  1. mjesto: Tonka Marinković, SŠ Duga Resa, Women in Black (Žena u crnom)
  2. mjesto: Leonard Jerleković, Gimnazija Velika Gorica, Povratak Filipa Latinovicza
  3. mjesto: Luis Federber, Anja Didović, Fran Šamec, Nika Štimac, SŠ Delnice, House of Voices (Kuća glasova).

Sva tri filma upućena su na međunarodnu razinu natjecanja  (‘Teatro Sociale’ u Bresci) gdje se natječu se za Europsku nagradu i nagradu publike.

Čestitamo našoj maturantici Jurji na uloženom trudu, a njen booktrailer možete pogledati na sljedećoj poveznici: Albert Camus, Stranac