Prezentacija preventivnog projekta Briga o drugome – briga o sebi

U okviru proteklog javnog događanja Dana otvorenih vrata naše škole Volonterski klub predstavio je 4. svibnja  svoj preventivni projekt Briga o drugome – briga o sebi kojeg provodi ove školske godine uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Projekt je napisala i koordinira provedbu školska psihologinja Nikolina Bodolović, a prezentacijski punkt pomogli su realizirati stručna suradnica knjižničarka Manuela Matijević i prof. Stefan Bunjevac, uz brojne učenike – volontere. Radujemo se što smo mogli javno predstaviti svoje aktivnosti  velikom broju učenika osmog razreda iz grada Požege i okolice. Predstavili smo akcije Kutije dobrote namijenjene korisnicima Caritasa naše biskupije, Božićnu radionicu kolača i adventski humanitarni štand, Srce za lutalice – akciju namijenjenu napuštenim životinjama u lokalnoj sredini, Keksić od srca – obilježavanje dana dobrih djela za starije i nemoćne osobe, Dvije glave su pametnije – akcija vršnjačkih instrukcija iz stranih jezika, dobrovoljno darivanje krvi pri Hrvatskom crvenom križu, Škole za Afriku… Predstavili smo logotip svog volonterskog kluba i projekta na promotivnim materijalima koje smo izradili: roll-up banner, zastava, majice, akreditacije, blokići i kemijske olovke. Radujemo se što ćemo ih moći koristiti i za sve buduće aktivnosti, te je naš projekt u tom smislu održiv.

Kroz edukativni kviz o volonterstvu ujedno smo željeli poučiti o volonterstvu, pravima i obvezama volontera, kao i potaknuti na taj vrijedan oblik prosocijalnog ponašanja. Učenici su na našem prezentacijskom punktu mogli odigrati digitalnu puzzlu o sprječavanju vršnjačkog nasilja, što je kontinuirana tema u svim međuljudskim odnosima, napose u školskom okruženju. Svi učenici koji su sudjelovali u našem edukativnom kvizu o volonterstvu ili složili puzzlu o sprječavanju vršnjačkog nasilja, bili su nagrađeni blokićem ili kemijskom olovkom našeg Volonterskog kluba.

Nadamo se da smo svojim primjerom potaknuli mlade u našoj sredini na uključivanje u humanitarne aktivnosti te da brigom o drugima zapravo brinemo i o sebi! Kao što geslo kaže: u potrebnome jedinstvo, u neizvjesnom sloboda, a u svemu neka bude ljubav.