Za početak – Mališćak

U subotu, 16. rujna 2023. godine ŠPD “Pegaz” zaputilo se na svoj prvi planinarski pohod ove nastavne godine. Petnaest učenika Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi krenulo je osvojiti papučki Mališćak. Učenike su vodili profesori Lorena Đurina i Miroslav Paulić. Nakon što su se svi okupili ispred crkve sv. Augustina Biskupa u Velikoj naša pustolovina mogla je započeti. Prašnjave staze brzo je zamijenio šumski put, a nakon toga i prve strmije uzbrdice i kamenje. Nakon dva sata planinarenja stigli smo do cilja. Pogled je bio nevjerojatan gotovo cijelim putem, ali ono što nas je dočekalo na vrhu ostavilo nas je bez teksta. Odmorili smo neko vrijeme u planinarskom skloništu uz druženje, slušanje glazbe, pjevanje, smijeh i molitvu. Nakon što smo fotografirali na desetke (vjerojatno puno više) fotografija, došlo je vrijeme da krenemo natrag. Bilo je teško odvojiti se od predivnih pogleda i mira koje nam je priroda pružala. Nekima je to bilo prvo planinarenje, neki su do sada skupili već dosta iskustva, ali to nas nije spriječilo da si međusobno pomažemo i skupljamo uspomene koje ćemo pamtit još dugo vremena. Ono što je planinarenje učinilo još uzbudljivijim bila je potraga za artefaktima koju je prof. Paulić pripremio. Uz tragove koji su nam pomagali svi smo htjeli što brže okruniti našu potragu vrijednim artefaktom. Neki su bili na drveću, neki ispod njega, među stijenama, zbog nekih smo morali dosta skrenuti s utabanog šumskog puta, ali svih pet artefakata uspješno je pronađeno. Onaj posljednji zadao je dosta glavobolje čak i onim najvještijim tragačima toga dana.

Nekoliko učenika je reklo svoje dojmove.

Na planinarenju mi je bilo jako lijepo, upoznala sam puno novih ljudi te je cijelo vrijeme bila dobra atmosfera. Jedva čekam ići opet.
Katja Kožić

Izvrsno društvo, zanimljivi zadaci i prekrasna priroda pratili su nas tijekom cijelog planinarenja. Jako sam ponosna na sve nas, na naše zajedništvo, našu molitvu i na to što smo se odlučili kvalitetno provesti današnji dan. Veselim se novim izazovima s cijelom ekipom!
Ljubica Marković

Foto: ŠPD “Pegaz” (Marković, Bošnjak, Hoborka, Paulić)