Festival znanosti i umjetnosti – Novsky

U petak, 15. rujna članovi novinarske družine Nautes, pod vodstvom prof. Miroslava Paulića, posjetili su Festival znanosti i umjetnosti – Novsky koji se po 4. put održava u Novskoj. Festival okuplja različite izlagače od sveučilišnih profesora i njihovih studenata, preko nastavnika do voditelje raznih udruga te djecu koja svakodnevno sudjeluju u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima vezanim za STEM područje. Učenici su imali priliku kroz interaktivne radionice upoznati se s dostignućima i zanimljivostima otkrivenim tijekom godine te nadograditi svoje dosadašnje znanje na znanstvenom području.
Najprije su posjetili takozvani gaming centar PISMO 2 u kojemu su mogli razgledati raznu profesionalnu audio i video opremu, a neku i isprobati. Posebnu pažnju privlačio je simulator letenja koji, nažalost, nisu mogli isprobati. Zato su imali dragocjeno iskustvo vodstva kroz gaming centar gdje su mogli čuti neke zanimljivosti s kojima ih je upoznao Tin, jedan od djelatnika gaming centra. Jeste li, na primjer, znali da je u Novskoj trenutno registrirano čak 50 startupova vezanih uz gaming industriju, a činjenica je da će ih se otvarati sve više. Ono što i njih posebno privlači u Novsku jest i fotogrametrijski studio sa 173 kamere koje fotografiraju u isto vrijeme te prenose slike na računalo. Također, jedan od najvažnijih alata za stvaranje video igara u inkubatoru PISMO 2 svakako je motion capture oprema koju se također moglo razgledati. Pri snimanju pokreta koristi se posebno senzorsko odijelo s markerima koji imaju reflektirajući materijal, a kamere bilježe samo markere. Pokret se digitalizira te animatori stvaraju realan prikaz likova u igrama. Nakon razgledavanja opreme učenici su imali priliku razgledati mobilni planetarij Odiseja koji ih je ostavio bez daha. Zavirili su u jedan novi svijet galaksija i planeta. Spomenuto je i zviježđe Pegaz koje dijeli naziv s našim planinarskim društvom ŠPD „Pegaz“.
Nakon obilaska PISMA 2 obišli su i samo središte Novske u kojemu su se nalazili razni štandovi s radionicama. Na samome ulazu u park razgledali su radioamatersku stanicu s koje se moglo pričati s bilo kime, s bilo kojeg kraja svijeta. Naime, komunikacija se odvija u šiframa pomoću točkica i crtica. U blizini se nalazila i instalacija pod nazivom “Upps we have 180° rotation” koja je bila vrlo neobična i zanimljiva. Razgledali su i štand “Andrija Mohorovičić i Tornado u Novskoj” na kojemu su imali priliku vidjeti vrtlog u boci koji je predstavljao primjer tornada u prirodi. Nakon svih posjećenih aktivnosti bilo je vrijeme malo se zasladiti pa su otišli na štand “Tlak, suhi led i sladoled” na kojemu su ipak morali sačekati neko vrijeme kako bi se sladoled napravio. Nakon dugih, ali vrijednih 10 minuta dobili su sladoled pa i recept kako bi isti mogli napraviti i sami. Zadnja aktivnost koju su isprobali bile su VR-naočale. Studenti sa zagrebačkog FER-a objasnili su kako se bave izradom digitaliziranih uređaja i kako su upravo VR-naočale njihovo djelo. Naime, pomoću njih mogli su ostavljati razne tragove i crteže po zraku u raznim bojama. Tragovi su bili digitalizirani te se uređaj mogao povezati s drugim uređajem nakon čega bi osoba s drugim naočalama mogla u drugoj prostoriji vidjeti isto ono što prva osoba stvara te obrnuto.
Time su završili i svoj prvi posjet Novskyu nakon čega su se uputili natrag u Požegu pozitivno iznenađeni kako je jedna mala Novska postala jedno malo pravo znanstveno čudo.