I P♥žega su♥sjeća

Jana juralić s tajnicom Caritasa (Foto: Anita Rotar)
Jana Juralić s tajnicom Caritasa (Foto: Anita Rotar)

Već neko vrijeme svi mediji izvještavaju o izbjeglicama iz Sirije, Afganistana, Iraka i tko zna odakle već, a mnogi od nas već imaju neko svoje mišljenje o svemu tome. Neki odobravaju njihov dolazak i žele pomoći unesrećenim ljudima, dok ih drugi smatraju potencijalnom prijetnjom koja će u budućnosti stvariti nevolje kako u Europi tako i u Hrvatskoj.

Budući da smo mi Katolička gimnazija, a katolički duh je u pomaganju onima kojima je to potrebno, naši su učenici i profesori na inicijativu profesora Frane Barišića ovaj tjedan prema svojim mogućnostima prikupljali novac za ljude koji su zbog ratnih katastrofa morali napustiti svoje domove. Tako je prof. Frano u pratnji vaših novinarki prikupljenu donaciju predao Caritasu Požeške biskupije. U Caritasu smo saznali da osim naše škole u akciji nije sudjelovala nijedna škola naše županije, dok su sudjelovale neke velike tvrtke i trgovački lanci.

Iako ravnatelj vlč. Goran Lukić nije bio u mogućnosti osobno preuzeti našu donaciju, to je učinila tajnica gđica Ksenija Mikulčić. Ona je rekla kako je akciju pokrenuo Crveni križ, a sam požeški Caritas je s prikupljanjem započeo 12. rujna na apel msgr. Antuna Škvorčevića. Dodala je kako su se Požežani najviše iskazali donacijama hrane i higijenskih potrepština koje su zasad još uvijek u prostorijama Caritasa dok ne dobiju dopuštenje da ih se prenese u prihvatilišta. Iz razgovora smo saznali da je požeški Caritas već dva puta izašao na teren i posjetio izbjeglice.

Gđica Mikulčić i prof. Barišić
Gđica Mikulčić i prof. Barišić (Foto: Anita Rotar)

Iako smo mala sredina, vidljivo je da pomažemo koliko je u našoj moći i razumijemo živote ljudi pogođenih ratom jer je i naš narod ne tako davno bio u sličnoj situaciji i svaka pomoć je bila dobrodošla.