Svjetski tjedan svemira

(Foto: Anita Rotar)
(Foto: Anita Rotar)

Svjetski tjedan svemira simbolično smo obilježili kratkim predavanjem u Dvorani sv. Terezije Avilske, 7. listopada 2015. godine. Predavanje je održao prof. Dragutin Kovačević, nastavnik Gimnazije Požega koji nas je svojim predavanjem uveo u tajne svemira.

Uvodnu riječ izrekao je prof. Leonardo Đaković koji je pozdravio sve prisutne i zahvalio što su se svi odazvali pozivu, a posebnu je zahvalnost iskazao profesoru i našem gostu, Dragutinu Kovačeviću, kojega je ukratko predstavio.

Zvijezda sjevera
Dragutin Kovačević rođen je 1955. u Pleternici gdje i danas živi, završio je Osnovnu školu u Pleternici, Gimnaziju u Požegi te studij fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a sada radi kao nastavnik fizike u Gimnaziji Požega. Zadnje dvije godine radio je na projektu GEL (Gimnazijski ekološki laboratorij) koji je sufinanciran iz europskih fondova. Prema riječima prof. Đakovića: „Oni koji poznaju prof. Kovačevića znaju da je vrlo skromna, marljiva i odgovorna osoba, a mislim da mu je najteži zadatak u njegovoj karijeri bio biti moj mentor.“

Što se to vidi na nebu?! – Presjek naše galaksije
Prof. Kovačević ukratko je objasnio i slikovito prikazao povijest astronomije, nebeska tijela – Sunce i ostale zvijezde, Sunčev sustav, Zemlju te njezinu putanju gibanja. S astronomskim sadržajem počeli smo od podjele na zviježđa kojih ima 88 i zvijezdama te njihovim podjelama po sjajnosti, odnosno magnitudi. Od zvijezda i zviježđa najpoznatije je i najprepoznatljivije zviježđe Orion koje će se sada svakoga dana tijekom jeseni i zime moći pratiti. Isto tako, Veliki i Mali medvjed.
Usporedio je gibanja Zemlje s različitim zviježđima, s nagnutosti Zemljine osi i ovisnost zviježđa o geografskoj širini na kojoj se nalazimo i promatramo. Nadalje, objasnio nam je nalaženje na nebu zvijezde Sjevernjače oko koje kruže još četiri zvijezde. Uspoređujući Mjesec i Zemlju, možemo zaključiti da Mjesec ima malu masu i akceleraciju slobodnoga pada šest puta manju.
Prof. Kovačević nas je također uveo u samu funkcionalnost teleskopa i zašto se njime bolje vidi nego prostim okom te je s tim i završio svoje predavanje.

Korisni linkovi za one koji žele znati više:
http://www.stellarium.org/hr/