Središnje ekumensko slavlje Požeške biskupije

Središnje ekumensko slavlje Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Požeškoj biskupiji održano je 23. siječnja u crkvi sv. Lovre u Požegi pod geslom „Pozvani naviještati silna djela Gospodnja“ (usp. 1 Pt 2, 9-10). Na molitvi su uz brojne vjernike požeških župa sudjelovali kanonici požeškoga stolnog Kaptola predvođeni prepoštom Ivicom Žuljevićem te svećenici Katedralnog dekanata na čelu s dekanom Jozom Jurićem. Slavlje je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević zajedno sa slavonskim episkopom Jovanom Ćulibrkom, evangeličkim biskupom Brankom Berićem te pastorom Reformirane Crkve Branimirom Bučanovićem.

Pozdravljajući nazočne, biskup Škvorčević je rekao kako se raduje što su se Požežani pridružili Isusovoj velikosvećeničkoj želji „Da svi budu jedno“ te zajedno s brojnim kršćanima diljem svijeta mole za jedinstvo svih Isusovih učenika. Nakon što je iskazao bratsku dobrodošlicu predstavnicima drugih crkava, biskup Škvorčević je izrazio posebnu radost zbog prisutnosti djelatnika i učenika naše Katoličke gimnazije istaknuvši kako je važno graditi i čuvati jedinstvo, posebno u trenucima kada ga drugi pokušavaju narušiti.

U homiliji biskup se osvrsnuo na naviještenu Božju Riječ i pojasnio kako je podjela na naše i vaše, strah prihvatiti drugačijega, međusobno nepovjerenje, jedan od najvažnijih uzroka sukoba između Srba i Hrvata u Hrvatskoj. Pozvao je nazočne da imaju hrabrosti slijediti Isusov put, zajedno s njime dokidati podjele među ljudima te promicati povjerenje i izgrađivati zajedništvo.

Pri kraju ekumenskog slavlja riječ pozdrava uputio je slavonski episkop Jovan. Zahvalio je biskupu Škvorčeviću za poziv da sudjeluje u ekumenskom bogoslužju. Više puta se osvrnuo  na biskupove riječi o potrebi uzajamnog poštivanja u različitosti. Iz vlastitog životnog iskustva i na temelju evanđeoskog poziva Isusa Krista episkop je progovorio o važnosti gledanja naprijed u novo i bolje sutra. Molitveno slavlje završilo je riječima zahvale koje su uputili i evangelički biskup Berić i pastor Reformirane Crkve Bučanović.