Moderno, prijateljski i stručno

Kao što smo u nedavnom članku najavili, prof. Josip Katić s trojicom učenika iz 2.b razreda, Marijom Jankovićem, Jurajem Prevolšekom i Brunom Razumovićem, sudjelovao je u dvodnevnom programu Istraživačke stanice Petnica 20. i 21. veljače. Prije samog dolaska u centar zajedno sa svim sudionicima iz Požege obišli su glavni grad Srbije – Beograd.

12421504_1062936303729333_1977756997_nProstorno izuzetno velik te kao gospodarsko i kulturno središte podsjetio nas je na njegov dobar geostrateški položaj kroz povijest (sutok dviju velikih rijeka – Save i Dunava) od osnutka grada pa do današnjih dana. Program je sadržavao panoramski obilazak šireg centra te nekih dijelova grada poput Terazija i Dedinja. Poseban dojam na naše putnike ostavio je Kalemegdan, stara utvrda iz Osmanskog razdoblja koja je sada obnovljena i turistički jako atraktivna. U njoj se nalaze parkovi, vojni muzej i prekrasni vidikovci prema rijekama. Značajna je i po tome što se u njoj nalazi ogroman spomenik Pobjednika koji je izgradio hrvatski kipar Ivan Meštrović, a koji je posvećen svim vojnicima i pobjedi saveza Antante u Prvom svjetskom ratu.

Po dolasku u Petnicu dočekao nas je iznimno ljubazan i entuzijastični voditelj za međunarodnu suradnju g. Nikola Božić. Po dolasku smo upoznali ugostiteljsko-rekreacijski objekt, kafić s vrlo prigodnim cijenama te park oko istraživačke stanice. Prostori su uređeni vrlo moderno i prigodni za odmor nakon rada uz sve pogodnosti modernih tehnologija – besplatni Wi-Fi, klupe s punjačima za mobitele i dr.

IMG-20160223-WA0004Domaćin, gospodin Božić, upoznao nas je potom s radom Istraživačke stanice Petnica koja nastoji pružiti drugačiji pristup učenju i znanstvenom radu preko rada u manjim skupinama, mentorskim radom i osiguravanjem logistike za provođenje projekata. U tome surađuje s mnogim znanstvenim, kulturnim i obrazovnim institucijama. U Petnicu dolaze i mnogi stručnjaci, profesori i znanstvenici kako bi neposrednim radom prenijeli svoja iskustava na učenike kroz više od 30-ak programa.

Program na kojem je naša grupa sudjelovala zamišljen je u nekoliko znanstvenih područja kroz oba dana. Prvi dan su to bili kemija, gdje su učenici radili na ekstarkciji eteričnih ulja iz naranče, i biologija, gdje su određivali krvne grupe i prisutnost virusa u krvi. Drugi dan su bili na vježbama iz geologije, upoznali se s građom i sastavom Zemlje kao i radom s geološkim kompasom. U laboratoriju fizike radili su pak s modernim aparatima određujući frekvenciju zvuka te eksperimentirali sa svjetlošću i laserima.

Spomenimo još da prostor Istraživačke stanice Petnica zauzima oko 7000 m² s izvrsno opremljenim laboratorijima i prostorijama za rad, planetarijem, knjižnicom s bogatim fundusom knjiga te vlastiti hotel koji je u sklopu kompleksa. U programu su uz naše učenike sudjelovali učenici i njihovi mentori iz Gimnazije Požega, OŠ Antuna Kanižlića, OŠ Stjepana Radića iz Čaglina te OŠ Dobriše Cesarića.