O bakrenom i željeznom dobu na Zimskoj školi arheologije

I ove je godine naša škola bila domaćinom Zimske škole arheologije koju treću godinu za redom organizira Povijesno društvo Požega. Tema ovogodišnje škole bilo je brončano i željezno doba koja je privukla tridesetak učenika osnovnih i srednjih škola. U dva dana učenike je s ovom temom upoznalo nekoliko nastavnika, znanstvenika, ali i sveučilišnih profesora. Jednu od radionica održao je i svojevrsni domaćin prof. Goran Đurčević, a katedru su izmijenili i Dubravka Sokač Štimac, Žarko Španiček, Jacqueline Bale, Daria Ložnjak Dizdar i Marko Dizdar te poznati hrvatski arheolog Hrvoje Potrebica. Osim predavanja i radionica učenici su posjetili i arheološki postav Muzeja grada Požege.

Budući da mu je povijest najdraži predmet, nije nas iznenadilo da je prisustvovao i ovom događaju, stoga smo pitali Antu Hercega za ovogodišnje iskustvo Zimske škole arheologije.

„Ovogodišnja Zimska škola arheologije bila je vrlo dinamična. U dva dana saznao sam dosta toga novoga o brončanom i bakrenom dobu koje obuhvaća ogroman vremenski period svjetske prapovijesti. Posebno me se dojmio profesor Hrvoje Potrebica koji je na vrlo zanimljiv način predočio povijest Požeške kotline u tom razdoblju prapovijesti. Zahvaljujući njemu, ali i ostalim predavačima mogu reći da se u meni rađa neka nova ljubav, ljubav prema arheologiji. Zapravo je čudesno otkriti brojne tajanstvene slike povijesti koje u našim udžbenicima možda i nisu toliko aktualne, a zapravo su i te kako žive oko nas.“