Stjepane, nisi sam!

Siguran sam da danas u ime mnogih možemo objaviti da je 5. malonogometni humanitarni turnir „Nisi sam“ u organizaciji Katoličke gimnazije, a u Godini milosrđa, održan više nego uspješno. Kao i prijašnjih godina, organizaciji turnira pridružili su se Caritas Požeške biskupije, Grad Požega preko javne ustanove Sportski objekti Požega te brojni privatni i javni dobročinitelji i sponzori čija ćemo imena objaviti po završetku akcije.

U povijest turnira „Nisi sam“ dosad su utkana imena petoro mladih ljudi kojima su učenici i djelatnici Katoličke DSC_0324gimnazije uz pomoć brojnih prijatelja nastojali olakšati život kakav oni sami nisu izabrali. Od prvoga turnira 2012. godine održanog u Brestovcu za pomoć Alenu Hlebecu nastojali smo pomoći i Ani Kakuk, Marku Čokrliću, blizankama Karin i Nadji Bertolan te ove godine Stjepanu Segečiću. Podsjećamo da je sve ove godine za organizaciju turnira bio zadužen ponajprije prof. Mario Raguž kojemu su desna ruka svih tih godina bili sada već bivši učenici, ali prijatelji škole, Ana Grgić, Emi Majin i Ivan Čuljak.

Stjepan je rođen 2003. godine s dijagnozom hidrocefalusa i spine bifide, bolesti koja mu je oduzela donje ekstremitete zbog čega su prisutni inkontinencija, tremor tijela i ispadi u mimici lica. Operiran je više puta, a najtežu operaciju imao je nedavno u Njemačkoj. U obitelji Segečić samo je otac zaposlen, dok se majka brine upravo o Stjepanu koji pohađa 5. razred Osnovne škole Julija Kempfa u Požegi. Na prijedlog ravnateljice upravo spomenute škole odlučili smo ovogodišnju humanitarnu akciju usmjeriti ovoj obitelj koja raspolaže malim prihodima, a svakodnevno se susreće s troškovima liječenja.

DSCF7860Prvi dio humanitarne akcije održan je jučer u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc u Požegi malonogometnim turnirom na kojem je nastupilo 12 ekipa limača  iz četiri županije. Prodajom ulaznica za jučerašnje utakmice prikupljen je dio financijskih sredstava za pomoć obitelji Segečić. Drugi dio su donacije fizičkih i pravnih osoba koje su do jučer donirale svoj prilog, a po završetku turnira Caritas Požeške biskupije na čelu s biskupom Škvorčevićem donirao je 5000 kuna. Tako je do završetka turnira za Stjepana Segečića prikupljeno 20000 kuna. Ove godine humanitarna akcija ne završava malonogometnim turnirom već je otvorena do 19. ožujka 2016. godine do kada sve fizičke i pravne osobe još mogu donirati sredstva putem računa za humanitarnu akciju broj HR9723400091510771252 otvorenim u Privrednoj banci Zagreb d.d. s opisom plaćanja “NISI SAM” – ZA STJEPANA SEGEČIĆA.

Finalnoj utakmici i samom završetku turnira prisustvovao je, kao i svake godine, otac biskup koji se u svom kasnijem obraćanju osvrnuo na Izvanredni jubilej milosrđa koji je proglasio papa Franjo te kazao kako su se Katolička gimnazija i mali nogometaši svojom akcijom na sasvim poseban način uključili ove korizme u iskazivanje milosrđa i snažno posvjedočili svoju plemenitost u uvjerenju da će ih Bog nagraditi za to djelo. Zahvalio im je za dobrotu i ohrabrio da ustraju na tom putu, a Stjepanu i njegovim roditeljima poželio da budu oslonjeni na Boga i na sve one ljude koji s njima nose brigu za njihova sina. Zahvalio je organizatorima turnira, posebice Katoličkoj gimnaziji na čelu s profesorom tjelesne kulture Mariom Ragužem i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u akciji.

DSC_0084Na samom je turniru, kao što smo već spomenuli, nastupilo 12 ekipa limača (2005. i mlađi) iz četiri županije koji su se natjecali u tri skupine, a to su redom HNK Cibalia Vinkovci, NA No Limit Virovitica, NAOB Bukovlje, NK Dinamo Vidovci, NK Kaptol, NK Mladost Pavlovci, NK Papuk Velika, NK Slavonija 1 Požega, NK Slavonija 2 Požega, NK Tim Osvježenje Kuzmica, Slavija Pleternica te ŠN Batrina.

Iako je ovaj turnir prije svega bio humanitarnoga karaktera, na kojem su mladi sportaši i njihovi treneri odnosno klubovi koje predstavljaju pokazali osjetljivost prema potrebitima i to najmlađima, mladi su se nogometaši nastojali pokazati u najboljem svjetlu kako bi ostvarili što bolji rezultat.

Titulu ovogodišnjeg prvaka malonogometnog turnira „Nisi sam“ osvojila je ekipa ŠN Batrina kojoj je zasluženi peharDSC_0374 dodijelio požeški biskup i idejni začetnik ovoga turnira msgr. Antun Škvorčević. Drugo mjesto osvojila je ekipa ŠNK Slavonija Požega 1 kojima je nagradu uručio vlč. Robert Mokri, a ravnatelj požeškoga Caritasa vlč. Goran Lukić uručio je pehar trećeplasiranoj ekipi HNK Cibalia Vinkovci. Još su dvije ekipe u svoje klubove ponijeli nagrade, a to su ekipe NK Slavija kojima je za četvrto mjesto nagradu uručila ravnateljica OŠ Julija Kempfa gđa Kornelija Sabljak te ekipa koja je ponijela nagradu za fair play, a to su ove godine bili mali nogometaši iz Bukovlja. Njima je nagradu uručio predani koordinator, organizator i domaćin cijeloga turnira prof. Mario Raguž.

U pojedinačnoj konkurenciji neki su se igrači istaknuli pa su ponijeli nagradu za najboljega vratara – Petar Prša (ŠN Batrina), najboljega igrača – Matej Perić (ŠNK Slavonija), najboljega strijelca – Antun Damjanović (HNK Cibalia).

O potpori svake pravne osobe koja se uključi u ovu humanitarnu akciju obavijestit ćemo javnost na svojim internetskim stranicama po završetku akcije u roku od 30 dana. Ovom prilikom zahvaljujemo Javnoj ustanovi Sportski objekti što su nam uz potporu Grada na čelu s gradonačelnikom gosp. Vedranom Neferovićem i ove godine ustupili Sportsku dvoranu Tomislav Pirc te nam na taj način omogućili i više nego prikladan prostor za održavanje ove velike humanitarne akcije.