Zaštitimo Ablepharus kitaibeliija

DSC_0046Da prirodu koju smo naslijedili od naših predaka trebamo čuvati i njegovati za buduće generacije, dokazali su danas u 11 sati u dvorani sv. Terezije Avilske učenici izborne nastave biologije Katoličke gimnazije. Upravo danas prisustvovali smo otvorenju izložbe Kako sačuvati najmanjeg guštera u Hrvatskoj koja je nastala kao dio projekta zaštite ivanjskoga rovaša (Ablepharus kitaibelii), najmanjeg guštera u Hrvatskoj.

Ova životinjica obitava samo na dva područja u Hrvatskoj, a jedno od tih područja je i Park prirode Papuk. Činjenica da je ivanjski rovaš uvršten u Crvenu knjigu vodozemaca i gmazova Hrvatske pokazuje da postoji opasnost od izumiranja ove vrste. Da bi to spriječili ili barem ublažili, naši su učenici, pod vodstvom profesora biologije Frane Barišića, sudjelovali u projektu koji se razvijao u suradnji s Geoparkom Papuk i Hrvatskim herpetološkim društvom HYLA, a pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije.

U PROJEKTU OD 2011.

DSC_0056Otkako je ivanjski rovaš 2008. godine pronađen na lokalitetu Turjak – Mališčak – Pliš – Lapjak u Parku prirode Papuk, intenzivno se radi na njegovoj zaštiti, a sam projekt je započeo 2011. godine. Naši učenici u projektu su sudjelovali tako što su označavali područja gdje ova endemska vrsta boravi, rezali crne borove radi njegove zaštite, sadili nove sadnice hrasta medunca i različitih vrsta prizemnog bilja koji povoljno utječu na život ovog iznimno ugroženog guštera.

Izložbi su prisustvovali, uz ravnatelja domaćina Ivicu Bedeničića, ravnatelj Katoličke osnovne škole Želimir Žuljević i pročelnica Odjela za društvene djelatnosti županije Vesna Vlašić te ravnateljica Parka prirode Papuk Kristina Kožić.

DRUGI SU PRVI

DSC_0043Nakon uvodnog dijela u kojem je voditelj Petar Petrović pozdravio sve nazočne, zajedničku molitvu je predvodio vlč. Marijan Pavelić, a uslijedio je i pozdrav ravnatelja Bedeničića. Središnji dio programa odradili su učenici drugog razreda, Mario Janković i Anita Mišić, koji su održali predavanje kojim su prisutne upoznali s problematikom najmanjeg guštera u Hrvatskoj, samim projektom te izložbom koja je upravo danas otvorena. Predavanje su upotpunili pomoću nekoliko kratkih filmova kojima su prikazali prirodne ljepote i bogatstvo Parka prirode Papuk.

Prisutnima se obratila i ravnateljica Parka prirode Papuk Kristina Kožić koja je rekla kako je se izložba veoma dojmila te je iznimno zahvalna našoj gimnaziji, njezinim učenicima, a posebice prof. Barišiću kojim im uvelike pomažu u očuvanju ivanjskoga rovaša i njegovog staništa. Samu izložbu službeno je otvorila pročelnica gđa Vlašić te još jednom obećala punu potporu projektu. Dodala je kako su učenici odradili odličan posao te kako je Katolička gimnazija kroz razne projekte i događanja postala respektabilna obrazovna institucija.

DOĐITE NA PAPUK

Na samom kraju programa publici se obratio i voditelj projekta prof. Barišić koji je dodao kako im je cilj upoznati i druge škole s ovim projektom tako što će još devet škola u Požeško-slavonskoj županiji imati priliku upoznati se s ivanjskim rovašem i upoznati njegove posebnosti. Za one koji i sami žele posjetiti Geopark Papuk te sudjelovati u projektu spašavanja najmanjeg guštera u Hrvatskoj mogu to učiniti tako da se izraze literarno ili likovno na temu ovog projekta.