Klasično, drevno i netaknuto

Prošloga vikenda, od 6. do 8. svibnja, 32 učenika drugih razreda naše škole s čak tri profesorice, razrednicama Milenom Škodom i Sanjom Pršom te biologinjom prof. Jasnom Prnjavorac, uputili su se na terensku nastavu u srednju Dalmaciju, a pred njima je bio vrlo bogat program.

13115357_720643258038053_447024884_nU petak smo posjetili grad Nin gdje nas je voditeljica Lejla upoznala sa znamenitostima najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada. Kao vjerojatno i svima, posebno nam je istaknula stari rimski trg Forum, crkvu sv. Križa, kip Grgura Ninskog, i, naravno, njegov neizostavni palac, repliku starohrvatskog broda Conduru Croaticu i mnoge druge znamenitosti. Također smo posjetili Solanu Nin gdje smo saznali kako nastaje popularna ninska i iznimno cijenjena sol. Put nas je zatim vodio na najveće hrvatsko jezero, Vransko jezero. Imali smo priliku doći i do vidikovca Kamenjak s kojeg nam se pružao pogled na samo jezero ali i na kopno i otoke u daljini. U kasnim poslijepodnevnim satima odsjeli smo u Svetom Filipu i Jakovu gdje smo se okrijepili za novi dan.

S ranim jutarnjim zrakama obišli smo Nacionalni park Krka. Kao i mnoge druge posjetitelje, rijeka Krka uljepšala nam je obilazak sa svoja dva prelijepa slapa, Roški slap13161892_994274293995314_5557634780074054026_o i Skradinski buk. Nakon posjeta Krki otišli smo do Krešimirovog grada, grada Šibenika gdje smo imali priliku vidjeti katedralu sv. Jakova zajedno s krstionicom, staru gradsku jezgru te četiri poznate šibenske tvrđave. Jedan od najljepših i najpopularnijih srednjodalmatinskih gradova jest i Zadar koji smo posjetili u nedjelju. Za one koji nisu znali, grad Zadar je u srednjem vijeku bio poznat kao mali Rim. Upravo u Zadru prisustvovali smo svetoj misi u crkvi sv. Marije nakon čega smo posjetili izložbu Zlato i srebro grada Zadra koju su postavile sestre benediktinke. Po povratku kući obišli smo Pećinski park Grabovača gdje smo u pratnji voditelja obišli špilju Samograd koju ponajviše karakterizira njena starost i sam oblik špilje.

Bila je ovo doista prava terenska nastava tijekom koje smo imali priliku puno toga posjetiti i još više novoga naučiti. Vjerojatno nas u vlastitim aranžmanima put ne bi naveo na sva ova mjesta tako da možemo zadovoljno reći da smo upoznali neke od najstarijih i najljepših mjesta hrvatske i samo hrvatske srednje Dalmacije.