Naš prvi – majales

DSC_0452Premda su možda neki, opterećeni medijski nametnutim vizijama egzotičnih putovanja i izleta, bili skeptični glede jučerašnjeg zajedničkog posjeta Kaptolu u kojem je trebalo provesti cijeli dan, na koncu se toga dana osim zdravoga rumenila na obrazima i, na mladom, brzoprolazne boli u nogama, moglo vidjeti i čuti zadovoljstvo kako kod organizatora, čitaj ravnatelja i profesora, tako i kod učenika. Izostanak velikih šoping centara, velegradske ili gradske vreve, Mekića i prženih krumpirića, pomodnih kafića i butika, a s druge strane svježi zrak, pitoreskni mir, sjedenje i ležanje na travi, sport i navijanje, okrepljujuća molitva, pa na kraju i domaća glazba u Merlynu i sladoled kod Hase otkrilo je našoj velikoj obitelji jednu drugu dimenziju koju svakako treba ponoviti – već idući tjedan!

Po dolasku u Kaptol i župnu crkvu sv. Petra i Pavla posvjedočili smo svoju odanost Crkvi zajedničkim misnim DSC_0020slavljem koje bi i najtvrdokornija srca omekšalo – kakav početak dana! Veledomaćin, prečasni Josip Klarić, srdačno je dočekao, kako je sam rekao, drage i eminentne goste čijem se društvu veselio. Kratko nas je upoznao s poviješću mjesta i župe otkrivajući mnogima nepoznato o poznatom. Nakon misnoga slavlja koje je predvodio u koncelebraciji s vjeroučiteljem Marijanom, uputili smo se na sportska igrališta OŠ Vilima Korajca koja nam je ljubazno ustupio ravnatelj škole Nino Diklić. Načelnik pak općine, gospodin Mile Pavičić, donirao je vodu na čemu također zahvaljujemo.

Neopterećeni državnom maturom i radnim četvrtkom u očitom i očekivanom komotnijem raspoloženju DSC_0052nenatjecateljski su se na sportskim borilištima našli zajedno učenici i profesori/ce. Neki su se pritom podsjetili u kojim su godinama ili kakvoj formi, neki su pokazali svoje talente ili borbenost, a neki su čak žrtvovali i hlače za svoju ekipu. Dok su se jedni nadmetali, drugi su navijali, svirali i pjevali, a neki čak i učili. No, svi su zajedno besplatno uživali na svježem proljetnom zraku i suncu koji apetit otvaraše i srce veseljaše.

Drugi dio dana bio je rezerviran za predavanje i posjet srednjovjekovnom gradu uz stručno vodstvo profesorice Kristine Rupet, a sam posjet završili smo zahvalnom molitvom Majci Božjoj na mjestu s kojega je i započeo naš dan u crkvi sv. Petra i Pavla i tako završili naš prvi – majales!