Nagrada za izvrsnost zvijezdi KG-a

DSC_0028Budući da su maturanti svoju školsku godinu završili, a mi ostali sitno odbrojavamo do kraja svoje, u svakoj je srednjoj školi Požege odabran najmaturant koji se svojim radom, ocjenama, trudom i doprinosom školi posebno isticao tijekom svog srednjoškolskog obrazovanja. Da se njihov rad i trud isplatio te da ih njihova okolina i društvo potiču da nastave u tom smjeru, jučer je u 19 sati, u hotelu „Grgin Dol“, pokazao Rotary Klub Požega koji je najizvrsnije požeške maturante nagradio novim prijenosnim računalima. Katoličku gimnaziju, kao njezina najmaturantica, predstavljala je klasičarka Marija Prpić, poznata po brojim izvrsnim uspjesima koje je ostvarila tijekom četiri godine u KG-u.

Paul Harris pionir rotarijanaca

Rotary klubovi su klubovi koji okupljaju intelektualce koji jednako razmišljaju o svojoj društvenoj okolini. Uz to što im je cilj i zajedničko druženje, oni pomažu i služe ljudima oko sebe, jednostavnije rečeno – čine nešto pozitivno. Samo rotarijanstvo nastalo je 1905. godine u New Yorku aktivnošću odvjetnika Paula Harrisa koji je imao ideju pomagati najbližima pa je u tu svrhu okupio istomišljenike i osnovao prvi Rotary Klub. Po uzoru na njega, svi pa tako i Rotary Klub Požega, o kojem požeška javnost i ne zna previše, organizira razne događaje, akcije i prikupljanja novčanih sredstava za ostvarenje mnogih pozitivnih djela kao što je bio ovaj u kojem su nagradili i potaknuli izvrsnost srednjoškolaca. Osim ovog događaja, Rotary Klub je organizirao i božićnu humanitarnu akciju pod nazivom Božićna košarica u kojoj su, uz pomoć Caritasa i Kauflanda, prikupljali proizvode za obitelji slabijeg imovinskog stanja s ovih prostora. Ovim nam je riječima g. Niko Bagarić, donedavni predsjednik Kluba, ukratko opisao i definirao rad istoga. Dodao je kako Klub postoji već dvanaest godina, a ovo je osma godina kako nagrađuju najmaturante. Izuzetno je zadovoljan radom članova tijekom svog mandata, no žao mu je što ih je samo dvanaest jer da ih je više, mogli prikupiti više sredstava i sama organizacija bi tekla lakše. Kaže kako su svi članovi žitelji našeg grada i uglavnom visokoobrazovani ljudi, iako to nije uvjet da bi netko postao rotarijancem.

Novi predsjednik suosnivač Katoličke gimnazije u Slavonskom Brodu

DSC_0041Novim predsjednikom Kluba nedavno je postao fra Domagoj Šimunović, koji je trenutno u požeškom franjevačkom bratstvu, a s Rotary Klubom se, kako kaže, povezao prije dvadesetak godina dok je bio u Varaždinu. Primijetio je kako rotarijanci imaju ozbiljne programe kojima je cilj poboljšati društveni život. Dodaje kako rotarijanci u svojim redovima žele imati ljude različitih zanimanja, i obrtnike, i političare, i prosvjetne radnike stoga se i on našao među njima jer struktura članstva nije ograničena, no bilo bi poželjno da su članovi dobro situirani kako bi i sami doprinijeli prikupljanju donacija. Smatra kako Rotary Klubovi, posebice ovaj požeški, nisu dovoljno poznati društvu, a razlog tome vidi u negativnim glasinama koje kruže o samom Klubu. Ljudi često smatraju da se radi o nekakvoj tajnoj organizaciji koja možda nije baš sklona ni religiji niti crkvi i vjeri, no on kao svećenik redovito predvodi misna slavlja sa članovima kako bi Gospodin blagoslovio njihov rad, druženje i prijateljavanje jer se članovi međusobno nazivaju prijateljima. Fra Domagoj nam je također rekao kako će Klub za njegova mandata nastaviti s ovim projektom nagrađivanja izvrsnih, ali i da su u planu i drugi projekti poput projekta međusobnog povezivanja klubova rotarijanaca s područja Slavonije i druženja s gostima iz Zagreba i Čakovca i obilaska naših vinogradara s prostora Kutjeva ali i naših posjeta njima.

Fra Domagoj je simpatično rekako kako on nije Sveti Otac Papa pa da može nešto posebno poručiti našim učenicima, no izuzetno mu je drago da postoji Katolička gimnazija u Požegi, posebice klasični smjer, jer je i sam u Slavonskom Brodu sudjelovao u osnivanju Katoličke klasične gimnazije i bilo bi mu izrazito zadovoljstvo jednom prilikom posjetiti našu KG.

Do kraja – skromna!

DSC_0039Kako je jučer za nas glavna zvijezda večeri bila Marija, i nju smo zamolili da s nama podijeli svoje iskustvo. Ova nam je samozatajna maturantica rekla kako su joj ove četiri godine provedene u Katoličkoj gimnaziji prošle relativno brzo i kako je izuzetno zadovoljna kolegama i profesorima, naročito razrednicom Marijanom Ćorlukom. Iako je uložila puno truda i vremena, nije joj žao jer misli kako ju je Katolička gimnazija jako dobro pripremila za fakultet koji ju čeka. Trenutni planovi za budućnost su joj dobro se pripremiti za muturu, položiti ju sa što boljim uspjehom i upisati željeni fakultet u Zagrebu i to je smjer psihologije. Skromno dodaje kako se kasno počela pripremati za maturu, ali dat će sve od sebe da uspjeh bude što bolji. Marija nam je obećala da će ostati u kontaktu sa svojom školom, posebice prijateljima iz razreda i razrednicom, ali i da će rad naše škola i dalje pratiti putem stranice škole. Našoj zvijezdi želimo puno uspjeha u planovima za budućnost i čestitamo joj na priznanju za izvrsnost i proglašenju najmaturanticom svoje generacije.