Svečana podjela svjedodžbi maturantima

U predvečerje 27. lipnja u prostorima Katoličke gimnazije u Požegi održana je Svečana podjela svjedodžbi šestoj generaciji maturanata Katoličke gimnazije. Osim maturanata u pratnji roditelja i prijatelja, svečanosti su nazočili djelatnici škole na čelu s ravnateljem Ivanom Bedeničićem, ali i preč. Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole u Požeškoj biskupiji i osnivač škole Požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević.
Program su započeli razrednici ovogodišnjih maturanata prof. Marijana Ćorluka i prof. Josip Katić prigodnim tekstom iz Svetoga pisma i interpretativnim čitanjem Srebrne ceste Gustava Krkleca. Potom je moderator svečanosti i gimnazijski vjeroučitelj Marijan Pavelić pozdravio prisutne i riječ predao ravnatelju škole prof. Bedeničiću koji je iskazao zahvalnost i maturantima, i njihovim roditeljima, ali i biskupu koji izbliza prati i podržava sva školska nastojanja. Na kraju svoga govora uputio je maturantima riječi ohrabrenja za sve ono što im tek slijedi.
Uslijedila je dodjela nagrada svim maturantima koji su predstavljali školu i ostvarili uspjehe na različitim natjecanjima, a kao najmaturantica proglašena je Marija Prpić koju je zbog brojnih uspjeha i doprinosa školi Nastavničko vijeće jednoglasno proglasilo najboljom učenicom generacije 2015./2016. Mariji je ravnatelj kao nagradu uručio Sveto pismo i jednokratnu stipendiju Požeške biskupije. U ime svih maturanata Marija je izrekla zahvalni govor upućen svima koji su doprinijeli njihovom rastu: od Oca biskupa, preko školskih djelatnika, do roditelja i prijatelja. Svojim iskrenim i nepatvorenim riječima Marija je iskazala svu dubinu proživljenoga, svu ljepotu stečenoga, svo bogatstvo spoznatoga.
Učenici trećih razreda Petar Petrović i Marko Gelenčir izveli su kratki scenski prikaz „Dobri dečki“ kojim su oduševili prisutne, a potom je uslijedio središnji dio svečanosti – podjela svjedodžbi. U tom svečanom i maturantima važnom trenutku obratio se i Požeški biskup koji je izrazio zahvalnost učenicima za ostvaren uspjeh. Osvrnuvši se na aktualna zbivanja i poraz Hrvatske nogometne reprezentacije biskup je upitao maturante: „Jeste li vi pobijedili?“ Ohrabrio ih je kazavši „nakon svega što su vaši roditelji ulagali u vas i nakon četverogodišnjeg napora vaših profesora ne možete izgubiti ni biti poraženi. U ovoj smo školi nastojali ne samo predavati vam informacije kojima se razvija vaše intelektualno znanje, nego vas odgajati za cjelovite osobe.“ Na kraju svoga govora biskup je izrazio svoju zahvalnost i ponos na maturante te izrazio želju za daljnjom povezanošću.
Svečanost je završila pjevanjem himne „Gaudeamus“, a nakon toga maturanti su imali priliku upisati se u Knjigu prijatelja škole. Susret maturanata, roditelja i njihovih prijatelja s djelatnicima škole nastavio se opuštenijim druženjem na svečanom domjenku u prostorijama škole.

Ostatak fotografija pogledajte ovdje!