Prve generacije na godišnjici mature

Prve generacije na godišnjici mature

Piše: Marko Taborsky

Tijekom proteklih nekoliko tjedana Katolička gimnazija svjedočila je nekolicini za nju značajnih događanja. Osim odlaska još jedne generacije maturanata i pisanja ispita državne mature, ovo razdoblje obilježila su i okupljanja učenika prve generacije Škole na njihovoj petoj godišnjici mature.

4b1Ovu tradiciju srednjih škola, koju bismo opravdano mogli nazvati običajem od pamtivijeka, na našu Školu prenijeli su 14. svibnja nekadašnji učenici 4.b razreda i razrednice Vere Ćuže-Abramović tada još Katoličke klasične gimnazije svojim susretom u prostorijama Škole te večerom u restoranu Stari grad u Požegi.

Dana 3. lipnja, učenici 4a. razreda također su, zajedno sa svojom razrednicom Marijanom Ćorlukom, proslavili 5 godina završetka srednjoškolskog obrazovanja. Susret je započeo okupljanjem pred zgradom Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije, a svojevrsni program bio je organiziran u učionici u kojoj su zajedno proveli svoje maturantske dane. Poslije kratkog predstavljanja, uz nekoliko riječi o trenutnoj situaciji studija i života svakog pojedinog klasičara, razrednica Marijana omogućila je svima uvid u Dnevnik i Imenik 4.a razreda iz školske godine 2010./2011. – nešto što je na ovoj Školi, zahvaljujući razvoju i uvođenju aplikacije e-Dnevnika, sada samo stvar prošlosti. Susret s Dnevnikom bio je prilično zanimljiv i zabavan, osobito kroz čitanje rekordera po broju opravdanih i neopravdanih sati, izrečenih odgojnih mjera, općem prosjeku razreda, broju odličnih učenika, izbjegavanju zadnjih testova ili pak 5 god. mature, u razredupropuštanju samog zadnjeg dana nastave. Osim toga, razrednica je donijela i nekoliko bliceva iz lektire, kao i zadnje pisane provjere znanja iz hrvatskoga jezika, iz područja kasnog modernizma u svjetskoj i hrvatskoj književnosti 20. stoljeća, s ciljem lakšeg prisjećanja tadašnjega stanja znanja. Svi su se prisjetili i vlastite maturalne večere održane u petak, 13. svibnja 2011., maturalca u Rimu, sportskih natjecanja na Bjelolasici u prvome razredu, ali i ostalih lijepih i sretnih trenutaka tijekom četverogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja. S obzirom da je zgrada Škole od odlaska prve generacije maturanata doživjela nekoliko velikih i značajnih građevinskih radova, bivši učenici imali su priliku pregledati novoizgrađene prostore uz vodstvo svoje razrednice. Program obilježavanja godišnjice u Školi završio je simbolički – zajedničkim fotografiranjem odraslih ljudi na istome mjestu na kojemu su prije 5 godina, na zadnji dan srednjoškolske nastave, bili fotografirani kao još mladi maturanti.

Proslava se nastavila u Zlatnome Lugu na zajedničkoj večeri uz mnogo ugodnih razgovora te ples i glazbu do ranih jutarnjih sati. Ženski dio ekipe pokazao je svoje glasovne sposobnosti pjevajući karaoke, muški dio ekipe izmjenjivao se u plesu s razrednicom Marijanom uz pjesmu „O Marijana“, dok su kasnije svi kolektivno zagrljeni pjevali omiljenu pjesmu iz zadnjih klasičarskih dana – „Zlatne godine“.

Prema prvim neslužbenim informacijama, za desetu godišnjicu mature planira se organizacija još veće proslave s još više iznenađenja.