Bili smo na Svjetskom danu mladih u Krakovu

5. dan (13)U nedjelju 24. srpnja u večernjim satima skupina mladih iz Požeške biskupije uputila se na Svjetski dan mladih u poljskom Krakovu, a među njima i naši KGovci Ružica Antolović, Kristina Beljan, Antonio Kljajić, Martina Obradović, Matea Pauković, Lea Šulc, Klara Ćurić i Matija Plaskur. Tjedno hodočašće u organizaciji Ureda za mlade pri HBK i povjerenstva za mlade Požeške biskupije pod geslom »Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe« prevodio je naš vjeroučitelj Marijan Pavelić. Zajedno s ostalim hodočasnicima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine naši mladi su bili smješteni na području župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Krakovu (Parafia Narodzenia Najświętszej Maryi Panny). Budući da slike govore više od tisuću riječi, objavljujemo veliku fotogaleriju, a za one koji još uvijek vole čitati, ispod se nalazi detaljniji izvještaj :).

Hodočašće na SDM u Krakov

U večernjim satima nedjelje 24. srpnja skupina od 40 mladih iz Požeške biskupije uputila se na Svjetski dan mladih u poljskom Krakovu. Tjedno hodočašće u organizaciji Ureda za mlade pri HBK i povjerenstva za mlade Požeške biskupije pod geslom »Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe« prevodili su vlč. Jozo Jurić, župnik Župe sv. Leopolda Mandića u Požegi i vlč. Marijan Pavelić, prefekt Kolegija Požeške biskupije, a mlade su uz njih pratile i časne sestre iz Družbe sestara Kćeri Milosrđa s. Jasna Crnković iz Novske i s. Irena Bajan iz Zagreba. U skupini iz Požeške biskupije najbrojniji su bili mladi iz župe Sv. Leopolda Mandića iz Požege, iz Katoličke gimnazije u Požegi te iz župa Velika, Našice, Novska, Virovitica itd.
Srdačnom dobrodošlicom mlade su u krakovskoj četvrti Biezanow dočekali mladi volonteri na čelu sa župnikom župe Rođenja Blažene Djevice Marije (Parafia Narodzenia Najświętszej Maryi Panny). Nakon okrjepe i najvažnijih informacija mladi su preuzeli bogate hodočasničke pakete i uputili se u domove obitelji koje su im omogućile tjedni smještaj. Istoga dana u popodnevnim satima mladi su pohodili svetište Ivana Pavla II. Svetu misu na hrvatskom jeziku predvodio je pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski, predsjednik Odbora za mlade. Uz brojne svećenike koncelebrirali su i Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup te Marko Semren, pomoćni banjolučki biskup. Tom prigodom predvoditelj slavlja je zahvalio svetom Papi za sve što je učinio za hrvatski narod, a požeška skupina je na poseban način zahvalila i za osnivanje Požeške biskupije. Nakon Svete mise mladi su se pjevajući i moleći uputili u susjedno svetište Božanskog milosrđa i samostan Kongregacije Naše Gospe od Milosrđa gdje se nalazi grob sv. Faustine Kowalske i originalna slika Milosrdnog Isusa. Već prvoga dana hrvatski su hodočasnici imali priliku posjetiti dvoje svetaca, apostola milosrđa, zaštitnika Svjetskog susreta mladih.
Nakon doručka po obiteljima, prvi dio utorka mladi su iskoristili za upoznavanje znamenitosti u centru Krakova, a posebno su ih oduševili programi Festivala mladih koji su se istovremeno odvijali na gotovo svim gradskim trgovima. U poslijepodnevnim satima uputili su se prema parku Błonia gdje je euharistijskim slavljem službeno započeo program Svjetskog dana mladih. Svetu misu je predvodio krakovski nadbiskup kardinal Stanisław Dziwisz, dugogodišnji tajnik pape Ivana Pavla II. Za vrijeme Svete mise bili su istaknuti simboli Svjetskog dana mladih – ikona Majke Božje Salus Populi Romani i Križ.
U srijedu su započele trodnevne kateheze organizirane u gradskim župama po jezičnim skupinama. Hrvati su se okupili su župnoj crkvi Svete Obitelji (Najświętszą Rodziną). Toga dana katehezu, svjedočenje i pjesmu animirali su mladi Varaždinske biskupije. Za vrijeme toga programa mladima je omogućeno da se kroz sakrament pomirenja duhovno pripreme za predstojeće programe. Samu katehezu na temu Božanskog milosrđa kao i Svetu misu predvodio je biskup Mijo Gorski, a koncelebrirali su već spomenuti biskup i brojni svećenici među kojima i požeški Jozo Jurić, Tomasz Cybula i Marijan Pavelić. Budući da poslije podne nije bilo zajedničkog programa mladi Požeške biskupije posjetili su jedan od najstarijih rudnika soli Wieliczka iz 13. stoljeća. Rudnik od devet katova doseže dubinu od 327 metara i dug je preko 300 km. Turistička cesta je duga 3.5 km i obilazi najznamenitije dijelove rudnika. Uz brojne skulpture mlade je najviše oduševila Crkva sv. Kinge, najveća podzemna crkva na svijetu koju su rudari isklesali iz žive kamene soli. Večernje sate mladi su proveli uz druženje i igru u prostorima župe Rođenja BDM u Biezanowu.
Drugu katehezu u četvrtak, 28. srpnja predvodili su mladi iz Bosne i Hercegovine. Posebno je dirljivo bilo svjedočanstvo mlade Amre, muslimanke iz Mostara koja je postala Gabriela, a nakon nje o svom pozivu je progovorio mladomisnik Boris Plavčić, svećenik iz BiH koji djeluje u Rotterdamu. Katehezu je održao banjolučki pomoćni biskup Marko Semren, a Svetu misu je predvodio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. Istoga dana u poslijepodnevnim satima mladi su se uputili u park Błonia. Unatoč kiši i gužvi na ulicama, radost i pjesma na svim jezicima svijeta nisu prestajali. U zajedništvu s gotovo milijun mladih iz više od 180 zemalja mladi su dočekali papu Franju. Sveti Otac im je poručio da ne budu kao „umirovljeni mladi“ nego da budu svjedoci Božanskog milosrđa cijelome svijetu.
U petak je održana posljednja kateheza i susret hrvatskih hodočasnika u Crkvi Svete Obitelji. Taj dan cijeli duhovni program animirali su mladi Zagrebačke nadbiskupije, a mladima se pridružio i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Osim poučne kateheze o Božanskom milosrđu, kardinal je kao i ostali biskupi odgovarao na brojna pitanja mladih vjernika. Nakon kratkog predaha slavila se posljednja misa za sve hrvatske hodočasnike. Istoga dana poslije podne u parku Błonia mladi su razmatrali otajstva Kristove muke u pobožnosti Križnoga puta. Četrnaest postaja sadržajno su se povezale sa sedam duhovnih i sedam tjelesnih djela milosrđa, a pratio ih je i moderni glazbeno-plesni scenski prikaz.
Pretposljednji dan skupina iz Požeške biskupije je hodočastila nedaleko Krakowa u poznato Marijansko svetište Kalwaria Zebrzydowska dizajnirana prema karti Jeruzalema iz 1584. godine. To je maniristički hodočasnički park i pejzažni kompleks izgrađen u 17. stoljeću. Svetu misu u kapelici Srca Isusova predvodio je vlč. Jozo Jurić, animirali mladi Požeške biskupije, a svojom prisutnošću na svetoj misi posebno ih je iznenadio nekadašnji sobar Svetoga pape Ivana Pavla II. Sa svojom obitelji. Nakon uspona na brdo Kalwaria Požežani su nastavili hodočašće prema Wadowicama, malom gradiću koji se postao omiljeno mjesto hodočasnicima jer se u njemu rodio, krstio i odrastao Karol Józef Wojtyła. Mladi su imali priliku vidjeti krstionicu u kojoj je Svetac kršten, rodnu kuću u kojoj je odrastao, ali i probati Kremowku, omiljeni kolač studenta Karola.
Pri povratku u Krakow bilo je nemoguće autobusom se približiti mjestu bdijenja jer su rijeke ljudi preplavile sve glavne ceste. Mladi su se iskrcali desetak kilometara od Polja milosrđa – Campus Misericordiae te se zajedno s drugima uputili na mjesto molitve. Organizatori su vrlo dobro regulirali protok ljudi, opskrbljivali sve vodom i hranom, a hodočasnici su, bilo da je sunce, bilo da pada kiša, bez prestanka pjevali i hodili prema svom cilju. Na Polju milosrđa u krakovskoj četvrti Brzegi nastalom isušivanjem jezera, u večernjim je satima započelo molitveno bdijenje. Papa je pozvao mlade da idu Božjim putem kako bi nadvladali strah i teror koji uzrokuju zatvaranje i paraliziranost. Potaknuo ih je da pouče odrasle kako zajedno živjeti u različitosti. „Trebate nam kako biste nas naučili suživotu, dijalogu, dijeljenju u raznolikosti kultura – ne kao da je to prijetnja, nego prigoda. Imajte hrabrosti poučiti nas da je lakše graditi mostove nego podizati zidove“, rekao je papa Franjo. Predložio je jedan konkretan „most“ koji je moguće ostvariti na licu mjesta: pružiti si i stisnuti ruku. Više od milijun mladih vrlo se brzo počelo okretati jedni prema drugima pružajući si znak mira. To je „prvotni“ i „veliki bratski most“, rekao je Papa, za koji je poželio da ga nauče graditi i „velikani ovoga svijeta“. „Nemojte živjeti u snu, nemojte dopustiti da drugi odlučuju o vašoj budućnosti. Umjesto ugode, radije birajte slobodu; zamijenite paralizirajući kauč za cipele kako biste išli Božjim putovima i današnji svijet zarazili radošću“, poručio je Sveti Otac. Uslijedilo je klanjanje u tišini koja je tako snažno govorila u srcima mladih koji su svoje raspoloženje pokazivali podižući upaljene svijeće. Nakon klanjanja slavljenje Isusa se nastavilo koncertom duhovne glazbe, a nastupili su i mladi iz Studentskog katoličkog centra Palma iz Zagreba.
Kao i svi ostali, Požežani su noć proveli na Polju milosrđa i spremno u svom sektoru dočekali početak novoga dana i vrhunac Svjetskog dana mladih – Euharistijsko slavlje u kojem je sudjelovalo preko 2,5 milijuna vjernika. Tom prigodom papa Franjo je uputio „veliko hvala“ mladima koji su „ispunili Krakov zaraznim entuzijazmom vjere“. Informatičkim rječnikom poručio je mladima cijelog svijeta neka im u životu molitva bude „chatanje“, a evanđelje njihov GPS. Nastavljajući s tehnološkim metaforama u obraćanju današnjoj mladeži oboružanoj najnovijim aplikacijama za svoje pametne telefone, papa Franjo im je kazao neka „instaliraju najbolju poveznicu od svih, poveznicu srca koje vidi i prenosi dobrotu a da se ona ne istroši“. „Sv. Ivan Pavao II. se radovao na nebesima, i pomoći će vam posvuda nositi radost evanđelja“, ohrabrio je mlade Sveti Otac u nagovoru prije pozdrava Gospi. „Blažena Djevica nas uči da ne izgubimo darove primljene tijekom Svjetskog dana mladih, nego da ih čuvamo u srcu kako bi donijeli ploda“, dodao je papa te poručio mladima na Svjetski dan mladih ne završava neko tek počinje kada se vrate svojim kućama. To trebaju biti mjesta susreta s Kristom.
Za vrijeme toga misnog slavlja svi su obnovili krsna obećanja, a papa je najavio da će se sljedeći Susret mladih održati u Panami 2019. godine. Nakon pozdrava s obiteljima koje su ih ugostile te razmjene poklona i brojeva mobitela, mladi Požežani su se u večernjim satima uputili prema svojoj Domovini.