Ljetna škola povijesti

dscn9421Jučer je u prostorijama naše gimnazije tradicionalno započela treća Ljetna škola povijesti koju organizira Povijesno društvo Požega u suradnji s našom školom. Otvorili su je prfo. Vinko Tadić i domaćin, ravnatelj Ivica Bedeničić, koji je dosad najbrojnijoj skupini učenika i čak sedam profesora predavača poželio ugodan boravak u našoj školi i uspješan dvodnevni rad.

Teme će ovogodišnje Ljetne škole povijesti biti vezane uz uvijek zanimljivo pitanje prisutnosti Osmanskog carstva u našem kraju. Učenici će se kroz niz predavanja i radionica upoznati s različitim aspektima osmanskog razdoblja poput osmanske arhitekture, predodžbi o Osmanlijama, prehrane, osmanske vojske i religije u osmanskoj državi.

14348958_1239739916067785_298063177_n“Našu kulturu odredila su, između ostaloga, i prožimanja s obilježjima osmanske kulture. Neke riječi, ali i svakodnevne navike i danas su svjedoci osmanskog perioda. Pokoja psovka, izreka, ali i navika nošenja papuča te neka omiljena jela poput pite vuku svoje porijeklo iz naše osmanske prošlosti. Znanstvenici koji se bave izučavanjem mentaliteta sasvim sigurno bi mogli nešto reći o tome kako su i osmanski aspekti oblikovali mentalitet ljudi u ovom dijelu Europe”, rekao je prof. Tadić.

14371832_1239739896067787_1207822238_nZa današnji dio Ljetne škole povijesti planirana je terenska nastava u Sarajevu, gdje će se polaznici neposredno upoznati upravo s brojnim konkretnim ostatcima osmanske kulture o kojima su u predavanjima slušali dan ranije. Cilj ovogodišnje Ljetne škole povijesti, zajedno s ovim posjetom Sarajevu, svakako jest razvijanje svijesti o bogatim ostacima osmanske kulture na našim prostorima, koje je i dalje potrebno istraživati i čuvati, također i rad na toleranciji i dijalogu između naroda različitih vjeroispovijesti i kultura bez kojih bi suživot na našim prostorima bio nezamisliv.