DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

dsc_1588U srijedu 12. listopada 2016. učenici, profesori i djelatnici Katoličke gimnazije obilježili su Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Povodom obilježavanja ove manifestacije učenici Katoličke gimnazije kratkim su uvodnim tekstovima ukazali na važnost kruha za čovjeka i njegov život. „Bez kruha ili peciva život nam je nezamisliv. Već i sam njegov miris dovoljan je da se osjećamo ugodno, zaštićeno i – kao kod kuće.

Zanimljivo je da je prvi kruh nastao sasvim slučajno oko 2 600 godine prije Krista. Grčki mornari i trgovci donijeli su brašno iz Egipta i tako se proizvodnja kruha proširila i po Europi. Proizvodnju „laganijeg i bjeljeg“ kruha omogućio je izum mlina oko 1 800 godine.“ Te i mnoge druge zanimljivosti mogli smo saznati iz tekstova koje su pročitali maturanti Ante Herceg i Alen Matošević. Profesor Marijan Pavelić potom je blagoslovio kruh i pekarske proizvode tedsc_1596 zahvalio Bogu na tako potrebnoj hrani koju nam daje riječima: „Svakodnevno molimo Boga „Kruh naš svagdašnji daj nam danas“ i svjesni smo da Božjom dobrotom primamo tu prevažnu hranu. Činjenica da je Isus odabrao upravo kruh kao način kako će zauvijek ostati s nama i u nama još više potvrđuje da je kruh najvažnija namirnica za život, kako fizički, tako i duhovni.“

Nakon blagoslova zajedničkom molitvom svi prisutni izrazili su zahvalnost Bogu i zatražili Njegov blagoslov za te darove koje smo kasnije svi zajedno blagovali.