Gumb, puce, botun ili dugme?

dsc_0015Vjerojatno ste svi već čuli za onu foru – ako sretnete dimnjačara, uhvatite se za dugme da vam donese sreću. No, ustvari, svako dugme ima neku svoju sreću i priču, a ne samo dimnjačarevo. Upravo je zbog toga priča o dugmadi puno duža, ozbiljnija i zanimljivija. Arheološka iskapanja govore nam da nastanak dugmadi zapravo seže u daleku povijest. Prva dugmad od jantara sežu unazad 10 000 godina, a stoljećima su bila samo ukrasni predmet privilegiranog sloja društva. Do sredine 19. stoljeća gumbi su predstavljaju mušku modu, a krajem 19. stoljeća taj luksuz preuzimaju i žene koje ga najprije koriste kao kopču za odjeću, a sve češće i kao nakit.

Sigurno ste, također, primijetili da žene nose dugmad na lijevoj strani, a muškarci na desnoj. Je li tu riječ o još jednom dizajnerskom promašaju ili je tu nešto ozbiljnije posrijedi? Razlozi su zapravo puno jednostavniji, muškarci su nosili dugmad na desnoj strani kako bi brže došli do oružja dok su žene nosile na lijevoj kako bi im sluškinje lakše i brže zakopčale bluzu. Kako god bilo, na kopčanje smo se itekako svi priviknuli.

dsc_0008U Gradskom muzeju Požega 31. kolovoza otvorena je gostujuća izložba  ”Gumbi” Pokrajinskog muzeja iz Celja, autora povjesničara Jože Rataja koju posjetitelji još mogu pogledati do sutra. Njegova izložba upoznaje nas na najneobičniji način s malenim predmetom koji svakodnevno upotrebljavamo a da ga često nismo ni svjesni. Tijekom izložbe posjetitelji su mogli pogledati točno 1598 najljepših komada dugmadi od različitih materijala. Izložbu je otvorila gošća Aurea festa, jazz-diva Zdenka Kovačiček, a priliku za posjet iskoristila je i novinarska družina Katoličke gimnazije Nautes. Izložbom ih je provela gospođa Ljiljana Marić koja im je predstavila detaljniju povijest nastanka i uporabe dugmadi, njihovo značenje, na koji su način i od kojih materijala izrađeni, koji je to car naredio svojem krojaču da na odorama vojnika zašije dugmad na rukave (jer su oni do tada o te rukave brisali nos) te koje su svjetske dizajnerske zvijezde imale utjecaj na razvoj dugmadi.

Gospođa Marić najavila je sljedeću izložbu koja će biti postavljena u Gradskom muzeju, a to je Priprema, pozor, pali!, izložba vatrenog oružja od 14. do 20. st. čime će se u ključiti u obilježavanje 25 godišnjice Domovinskog rata u požeškom kraju.