NASTAVA dobro PRILAGOĐENA PRIVREMENIM (NE)UVJETIMA

Ovih dana započela su prva sportska natjecanja u novoj školskoj godini pa smo razgovarali s prof. Marijom Ragužem o nastavi tjelesne i zdravstvene kulture, sportskim aktivnostima i ciljevima u ovoj godini. Također nas je zanimalo hoće li sportska dvorana dobiti toliko potrebnu opremu za održavanje cjelovite nastave tjelesne i zdravstvene kulture.

dsc_0009„Cilj sportskih aktivnosti unutar tjelesne i zdravstvene kulture jest prije svega promicanje zdravog načina življenja.“ započeo je prof. Raguž. „Učenici u školi imaju nastavu dva puta tjedno koja je planirana i programirana. Danas se život najčešće provodi sjedilačkim načinom života i zato nastava TZK-a mora dati i daje široki spektar tjelesnih aktivnosti od vježbi snage, aerobnih trčanja, trčanja kratkih dionica i svega onoga što pobuđuje fiziološke akcije unutar organizma učenika.“ Prof. Mario Raguž smatra da bi sportske aktivnosti trebale biti zastupljenije većim brojem školskih i izvanškolskih sati.

dsc_0004Katolička gimnazija s pravom javnosti dobila je novu dvoranu no do danas još nije dobila potrebnu sportsku opremu poput golova, koševa, odbojkaške mreže, gimnastičkih sprava i sl. To nam je također bio motiv da pitamo prof. Raguža kako planira održavati nastavu u takvim uvjetima. Prof. nam je rekao da je sama nastava koncipirana da plan i program izvodimo prema trenutnim uvjetima koje dvorana pruža. „Naša škola dosta dobro funkcionira na razini nastave bez obzira na samu improvizaciju. Dvorana je čista, uredna, nova i može se uskladiti sa samim programom u nastavi.“ naglasio je prof. Raguž. Na naš upit je li poznato kada bi mogla stići sportska oprema profesor nam je odgovorio da ni on, a ni naša škola nisu zaduženi za nabavu sportske opreme, ali su nadležnima uputili zahtjev kako bi se nastava još bolje mogla održavati.

dsc_0014Kako se svake godine održava humanitarni malonogometni turnir u organizaciji naše škole, ovo je već šesta godina, kojim se pomaže osobama, uglavnom mladima kojima je pomoć najpotrebnija, pitali smo profesora hoće li i prvi razredi imati priliku na bilo koji način sudjelovati na turniru. Profesor Raguž je objasnio da je jedan od ciljeva da se učenike osposobi za organizacijske aktivnosti vezane za humanitarni turnir. Tako će se i ove godine ponuditi svim učenicima koji žele razvijati svijest o pomaganju da sudjeluju u različitim aktivnostima, no prioritet imaju četvrti razredi koji na godinu odlaze.

Sportska i općenito tjelesna aktivnost nam je potrebna u životu i ljudi  trebaju što prije pozitivno reagirati. Svaki čovjek bi trebao iskoristiti slobodno vrijem za malo sportskih aktivnosti. I učenici bi se trebali uključiti u neke izvanškolske aktivnosti poput nekih klubova, jer, na kraju, što smo aktivniji, bit ćemo zdraviji.

Foto: Terezija Nović, 4.b

dsc_0017 dsc_0015