POSJET PRVAŠA GRADSKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI

KOLIKO JE SAMO LJUDI ZAPOČELO NOVU ERU U SVOM ŽIVOTU PROČITAVŠI KNJIGU!

Henry David Thoreau

dsc_2122Ovaj su ponedjeljak učenici 1.a razreda, zajedno sa svojom profesoricom Marijanom Ćorlukom, posjetili Gradsku knjižnicu i čitaonicu u Požegi. Posjet i obilazak predložen je jer se smatra da mladi ne čitaju dovoljno, a tijekom školovanje često će morati posjećivati knjižnicu radi lektira ili literature potrebne za pisanje seminarskih radova.

Učenici su se prema knjižnici uputili za vrijeme četvrtog sata, a u knjižnici ih je dočekala ljubazna gospođa Vlasta koja je i vodila razgledavanje. Učenici su na početku saznali da je knjižnica osnovana 1845. g. te je od tada utjecala na razvoj kulture ovoga područja. Dosada dsc_2134je knjižnica skupila oko 100 000 knjižnih primjeraka, enciklopedija, CD-ova, povijesnih knjiga, magazina i ostale knjižnike građe. Gospođa Vlasta je pokazala kako se snalaziti među policama, odnosno kako naći odgovarajuću knjigu. Učenici su zatim krenuli u obilazak pa su na prvom nivou posjetili prostoriju predviđenu za tzv. „tihi rad“. U njoj učenici mogu čekati prijevoz dok uče ili pišu zadaće. Učenicima se najviše svidjela prostorija u kojoj se nalazi velika zbirka igranih filmova, albuma klasične i popularne glazbe, kao i auditivni zapisi za slijepe ili slabovidne osobe te za osobe s određenim poremećajima kao što je disleksija.
Naša gradska knjižnica sadrži zavičajnu zbirku pod nazivom Posegana koja sadrži brojna djela koja svojom građom predstavljaju određenu važnost za naš kraj. Knjižnica ima i vlastitu internet i facebook stranicu koja daje jednostavan pregled literature koju sadrži kao i kontakte i katalog koji mogu pomoći u pronalaženju odgovarajućeg materijala. Učenici u slučaju nerazumijevanja mogu poslati mail, a knjižničari će pokušati dati smjernice i objasniti nejasnoće.
Za sve one koji još ne znaju, knjižnica radi svakim radnim danom od 8:00 do 19:00 sati ,a subotom od 8:00 do 12:45. Po završetku obilaska neki su se učenici upisali u knjižnicu te tako postali njeni članovi.
I za kraj jedna misao Tome Akvinskoga koji je upozoravao: „Čuvaj se čovjeka koji je pročitao samo jednu knjigu.“

Foto: Terezija Nović, 4.b