25. OBLJETNICA VOĆINSKOGA STRADANJA

dsc_005813. prosinca 2016. godine učenici i nastavnici Katoličke gimnazije zaputili su se prema Voćinu kako bi prisustvovali obilježavanja 25. obljetnice stradanja nevinih voćinskih žrtava. „Nakon Vukovara i Škabrnje, Voćin je najveća tragedija Domovinskog rata. Prošlo je već 25 godina od teških događaja iz 1991. godine kada su srpski pobunjenici potpomognuti Jugoslavenskom narodnom armijom do temelja razorili crkvu Gospina svetišta u Voćinu te ubili 47 nedužnih žitelja. Voćinskom žrtvom plaćena je cijena naše hrvatske slobode i dostojanstva te nas to obvezuje na pamćenje i zahvalnost“, izjavio je biskup Škvorčević. Od prije osam godina ovom hodočašću redovito se pridružuju i hrvatski branitelji, predstavnici hrvatske vojske i policije. Hodočašće je organizirala Zajednica udruga i članova HVIDR-e Virovitičko-podravske županije, dok su pokrovitelji Ministarstvo hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravska županija i Općina Voćin.

dsc_0128Hodočasnici su se okupili kod križa na Prebendi, mjestu stradanja u brdskom dijelu Voćina. Euharistijskom slavlju prethodila je pokorničko-molitvena procesija do svetišne crkve u Voćinu, a samo slavlje predvodio je msgr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup u zajedništvu s domaćim biskupom msgr. dr. Antunom Škvorčevićem, bjelovarsko-križevačkim biskupom msgr. Vjekoslavom Huzjakom i vojnim ordinarijem msgr. Jurom Bogdanom. Sjećanje na ubijenih 47 žrtava posebno je obilježeno paljenjem simboličnih 47 lampiona. Nekoliko dana prije obilježavanja 25. obljetnice voćinskih stradanja pred Županijskim sudom u Zagrebu optuženo je 29 okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika te uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika. Hodočašće u Voćin o 25. obljetnici njegove žrtve ima posebno značenje za sve nas.

dsc_0042Odavanjem počasti preminulim žrtvama i poniznošću pred Bogom još smo jednom dokazali svoju vjerodostojnost i odanost Bogu. Važno je da svaki čovjek bez obzira na dob ili podrijetlo treba njegovati ljubav prema svojoj domovini jer je ona dio nas. Ovakve obljetnice pružaju nam mogućnost da iskažemo ljubav prema domovini, zahvalimo Bogu na svemu što čini za nas i naše bližnje te da odamo počast preminulima, onima koji su bili spremni i život dati za domovinu, ljudima u kojima danas trebamo gledati svoje uzore.