Blagdan bl. Alojzija Stepinca

Danas, 10. veljače slavimo spomendan blaženog Alojzija Stepinca, suzaštitnika naše biskupije i hrvatskoga blaženika. Povodom toga važnog blagdana za hrvatski narod iskoristili smo priliku pitati našega duhovnika vlč. Karla Prpića može li nam reći čiji to blagdan danas tako svečano slavimo.

stepinac_govorKardinal Alojzije Stepinac rođen je 5. svibnja 1898. a umire 10. veljače 1960. On je bio zagrebački nadbiskup i kardinal a mi ga danas smatramo jednim od velikana Katoličke Crkve u Hrvata. Kardinal Stepinac najpoznatiji nam je po svojem progonstvu od strane komunističke vlasti. Dolaskom nove komunističke vlasti nadbiskup Stepinac i dalje se nije odricao svojih duhovnih načela što komunistima nije odgovaralo. Duboko vjeran i privržen nauku i principima Katoličke Crkve, odbijao je odvajanje od Svete Stolice i stvaranje Hrvatske nacionalne Katoličke Crkve, našto su ga komunisti montiranim procesom osudili na 16 godina zatvora. Tijekom boravka u zatvoru papa Pio XII. imenovao ga je kardinalom čime su osujećene nakane da se poljulja povjerenje između vjernika i klera i njihovog poglavara.

stepinac-suđenjeZa vrijeme Drugog svjetskoga rata pomagao je progonjene, osobito drugih vjeroispovijesti (Židove ili pravoslavce) ili drugih ugroženih skupina poput Roma, te se nastavio boriti za pravo pojedinaca. Mnogi su ga doživljavali ocem jer nije pravio razlike između rasa, vjera i nacionalnosti. I prije samoga rata dokazao se na karitativnom području kada je je iskazivao blizinu najsiromašnijima te ga se smatra začetnikom Caritasa. Iz brojnih sačuvanih svjedočanstava i dokumenata mi saznajemo o kardinalu Stepincu da je bio čovjek čvrstih kršćansko-katoličkih moralnih načela koja su se temeljila na evanđelju. Bio je poznat kao čovjek duboke vjere, veliki molitelj koji je temeljito promišljao o Božjoj riječi, a također nije krio ni svoju osobitu odanost marijanskim pobožnostima. U svom pastoralnom djelovanju pamte ga kao suosjećajnu i plemenitu osobu.

papa94-91Ono što je nama Hrvatima također važno i jako drago jest da ga je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici kao mučenika vjere odvažnog u svjedočenju za istinske evanđeoske savjete i ideale. Nadamo se da će skora beatifikacija biti moralni čin priznanja za djelo, život i rad te smrt humanista i odvažnog priznavaoca i ispovijedaoca vjere Katoličke Crkve u Hrvata 20. stoljeća, rekao nam je vlč. Prpić.

 

Pozivamo, dakle, sve vas koji ste u mogućnosti da nam se danas pridružite na svečanom misnom slavlju u 18,00 sati koje će u crkvi sv. Lovre u Požegi predvoditi požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, a u spomen na blaženog kardinala Alojzija Stepinca, čovjeka vjere i prijatelja ljudi.